Nieuws

'ICC moet Hamas kopstuk vervolgen'

11 september 2018

'ICC moet Hamas kopstuk vervolgen'
Het Jerusalem Institute of Justice (JIJ) vraagt de aanklager bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om een volledig onderzoek in te stellen naar schendingen van de mensenrechten door de Palestijnse gebbeweging Hamas.

De aanklager heeft op 16 januari 2015 een vooronderzoek ingesteld naar de situatie in de Palestijnse gebieden. Doel daarvan is om te bepalen of een volledig onderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid op zijn plaats is. Het JIJ zal tijdens het gesprek op 13 september uitleggen waarom zon volledig onderzoek nodig is. Ook zullen zij aandringen op een strafzaak tegen Hamas-leider Haniya. Het instituut benadrukt de rol die deze leider speelt binnen de Palestijnse gebieden.

Ten eerste de militaire inzet van kinderen onder de 15 jaar. Hamas traint hen in speciale kampen en leidt ze op tot zelfmoordterroristen. Het twee punt richt zich op het inzetten van burgers als schild voor militaire bescherming, waarbij kinderen bewust in levensgevaar worden gebracht door hun eigen leiders.

Hamas kopstuk Ismail Haniya speelt een belangrijke rol in deze misdaden. "Het eigen rechtssysteem in de Gazastrook heeft deze misdaden niet kunnen voorkomen", aldus het instituut.
Terug naar overzicht
Illustration

Kerkdiensten

Mee-beleven en terugluisteren.

Luister nu