Nieuws

Coronacrisis en de rol van China

28 april 2020

Coronacrisis en de rol van China
Internationaal is de laatste dagen veel onrust ontstaan over de rol van China in de coronacrisis en haar invloed op de verschillende VN-organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Juist nu verschillende landen de coronamaatregelen versoepelen, wordt de houding ten opzichte van China juist verscherpt. Naast Amerika en Australië zijn er nu ook meerdere landen, waaronder Engeland en Duitsland die eisen dat China verantwoording aflegt.
Volgens de Australische premier Scott Morrison is er ‘zeer terechte kritiek’ op de WHO en zal, na het intrekken van de Amerikaanse financiële steun aan de organisatie, ook de Australische regering ‘heroverwegen’ hoe ze met de organisatie verder zal gaan.

Eigen beslissingen
Australië negeerde de adviezen van de WHO, die aansloten bij de beweringen die uit Peking kwamen, en sloot al op 1 februari het luchtruim voor vluchten vanuit China. Omdat Australië haar eigen beslissingen genomen heeft, bracht het land het er goed van af in de coronacrisis. Ze luisterde niet naar de adviezen van de WHO uit Geneve, gedicteerd door China!

Steeds meer landen vragen zich af of China doelbewust informatie verzwegen heeft. In Engeland klinkt op dit moment de scherpste kritiek op China. Dominic Raab, minister van Buitenlandse Zaken benadrukte tijdens een persconferentie dat er geen terugkeer zal zijn naar ‘business as usual’ met China. We zullende harde vragen moeten stellen, hoe dit zo gelopen is en of het niet eerder gestopt had kunnen worden. Het Britse parlement heeft de regering opgeroepen ‘actief de desinformatie door buitenlandse mogendheden onder ogen te zien en te weerleggen’. Tom Tugendhat, voorzitter van de parlementscommissie voor buitenlandse zaken, stelde onlangs dat Peking heeft toegestaan dat desinformatie zich even snel verspreidde als het virus (Sky News).

Nalatigheid
Naast de veranderende politieke houding van steeds meer landen, worden de laatste weken ook steeds meer internationale rechtszaken tegen China aangespannen.
In de VS gaat het om een viertal federale zaken, waarin namens middelgrote en kleine bedrijven, maar ook namens burgers, van China een miljardenvergoeding wordt geëist voor de door coronacrisis aangerichte schade. In Israël wil de juridische organisatie Shurat Hadin China aansprakelijk stellen voor nalatigheid in het bestrijden en indammen van het coronavirus. China heeft in Israël grote belangen, bijvoorbeeld in de aanleg van de nieuwe haven van Haifa en een metrostelsel in Tel Aviv.

Duidelijk is, dat de verschillende VN-organisaties steeds meer onder de invloed van China komen te staan. Het Amerikaanse ‘Politico’ concludeert dat China de hele VN inpakt. Het Duitse opinieblad ‘Der Spiegel’ stelt dat de ‘zieke macht’ van China een gevaar betekent voor de gehele wereld. Zo geeft China leiding aan de FAO (de voedsel en agrarische organisatie van de VN), de ITU (de internationale telecommunicatie unie), de DESA (het VN-departement van economische en sociale zaken) en de ICAO (de internationale burgerluchtvaartorganisatie).

Zo zien we dat China haar macht op alle gebied aan het uitbreiden is en ‘de weg bereid wordt voor de koningen van de opgang der zon’ (Openbaring 16:12).

(ontleend aan een artikel van Jan van Benthem in het ND 22/4)

Namens Het Zoeklicht
Theo Niemeijer
Terug naar overzicht
Illustration

Kerkdiensten

Mee-beleven en terugluisteren.

Luister nu