Allerlei - jrg. 79-11

Feike ter Velde • 79 - 2003/04 • Uitgave: 11
Huiskerk van Watchman Nee mikpunt
Op zondag 13 juli jl. is de politie een huiskerk in Xiaoshan, in de provincie Zhejiang, binnengevallen en heeft daarbij drie leiders gearresteerd. Dit is onlangs bekend geworden bij Open Doors. De arrestanten worden op een onbekende plaats vastgehouden en mogen geen bezoek ontvangen. Het gaat om de 80-jarige voorganger Shen Shaocheng, die 25 jaar geleden de gemeente heeft helpen stichten, om Xu Weimin en Gao Chongdao. De kerk in Xiaoshan is de afgelopen 25 jaar drie maal door de autoriteiten afgebroken. De gemeente telt 1.500 leden behoort tot het illegale kerkverband ‘Klein Kuddeke’ dat ooit door de bekende Chinese kerkleider Watchman Nee is gesticht. Nee is in 1973 in een werkkamp overleden. Precies een week eerder heeft de veiligheidspolitie met 300 man sterk een huiskerksamenkomst verstoord in het dorp Henpeng. Ook deze gemeente behoort tot ‘Klein Kuddeke’. Het gebouw werd afgebroken. Tijdens de SARS-epidemie moest de gemeente haar diensten staken op last van de overheid, maar de leden bleven bij elkaar komen.
Klein Kuddeke is een van de grootste huiskerkverbanden in China en weigert categorisch zich te laten registreren of aan te sluiten bij de officiële Driezelfkerk, "omdat Jezus het hoofd van de Kerk is, en niet een wereldlijke overheid."

Palestijnse raketten
De radicale Hamas heeft zijn Qassam-raketten zo afgesteld dat die nu het privéverblijf van de Israëlische premier Sharon kunnen bereiken. Dat meldde donderdag de krant Yediot Aharonot. Tot nu toe reikten die raketten vanaf het noorden van de Gazastrook nog niet zover. Sharon verblijft meestal elk weekeinde op zijn boerderij, ten noordoosten van de Zuid-Israëlische plaats Sderot, op vijftien kilomter van de Gazastrook. De krant citeert een anoniem Israëlisch kabinetslid dat zegt "erg bezorgd'' te zijn. Hamas heeft al eerder de zelfgemaakte raketten afgevuurd op Sderot.