dan helft Britten gelooft in opstanding Jezus

Peter de Haan • 84 - 2008 • Uitgave: 7
De opstanding van Jezus wordt door 57 procent van de Britse bevolking gelooft, zo blijkt uit onderzoek van de theologische denktank Theos. Aanleiding voor dit onderzoek was de tv-serie The Passion, die in vier afleveringen werd uitgezonden door de BBC. Van deze 57 procent geeft de helft echter aan dat het gaat om een geestelijke opstanding (27% van het totaal). De andere helft gelooft in de lichamelijke opstanding van Christus. Slechts twee op de vijf gelooft dat Jezus de Zoon van God is en bijna de helft is ervan overtuigd dat Hij een heilige profeet was.
Volgens onderzoeker Paul Woolley toont het onderzoek aan dat de Britse samenleving ‘niet zo seculier is als vaat wordt gedacht’. Verder viel hem op dat slecht 42 procent van de kerkgaande christenen gelooft dat Jezus lichamelijk is opgestaan.
De serie The Passion heeft onder de christenen in Groot-Brittannië overigens voor opschudding gezorgd, omdat de Here Jezus met opgetrokken knieën en armen omhoog, langs het kruis, wordt vastgespijkerd in zijn armen. Volgens de makers van de serie gebruikten de Romeinen ook deze methode, al is hiervan maar nauwelijks bewijs van gevonden.