Diplomaten steunen evangelischen in Minsk

Peter de Haan • 82 - 2006/07 • Uitgave: 19/20
Europese en Amerikaanse diplomaten hebben een solidariteitsbezoek gebracht aan de evangelische kerk Nieuw Leven in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Aanleiding van dit bezoek is de strijd die de gemeente voert om het behoud van haar kerkgebouw. Zij moet dit gebouw verkopen, omdat religieus gebruik ervan tegen het lokale bestemmingsplan in zou gaan. Het Hoger Economisch Gerechtshof heeft onlangs de uitspraak van een lagere rechtbank dat de gemeente haar gebouw aan de overheid moest verkopen, vernietigd.

De organisatie Christian Solidarity Worldwide, die zich in verschillende landen beijvert voor godsdienstvrijheid, houdt de vinger aan de pols. De diplomaten uit onder andere Groot-Brittannië, Duitsland, Polen, Tsjechië, de VS en Zweden benadrukten dat hun bezoek een uitdrukking was van solidariteit met de leden van deze kerk.
De kwestie staat niet op zichzelf: het wordt protestanten in Wit-Rusland volgens waarnemers heel moeilijk gemaakt om een onderkomen te vinden om samenkomsten te houden.