Ebenezer hielp al honderdduizend Joden naar Israël

• 79 - 2003/04 • Uitgave: 19
De Stichting EBENEZER heeft in oktober van dit jaar een mijlpaal in haar werk bereikt. Vanuit de voormalige Sovjetunie heeft zij sinds 1992 honderdduizend (!) Joden geholpen om naar Israël te immigreren. Vanuit Odessa vervoerde het schip de Jasmine 174 nieuwe immigranten naar Haifa. Onder hen bevond zich honderdduizendste persoon, die 'aliyah' maakte.
De visie om dit te doen gaf God aan een Zwitsers-Engelse touroperator, Gustav Scheller, om voor de Joden een heerbaan te openen vanuit de voormalige Sovjetunie naar het "Beloofde Land."
Christenen uit alle delen van de wereld hebben zich achter deze visie geschaard en gingen in dit immense 'Noorderland' op zoek naar Joodse mensen om hen te vertellen, dat hun eigen profeten de terugkeer van de Joden hadden voorspeld, en dat er nu de mogelijkheid was om terug te keren.
De vrijwilligers, die er op uit gaan beseffen, dat de Joden in deze gebieden in grote armoede leven en veel te lijden hebben van een anti-joodse houding. Gelukkig zijn er christelijke gemeenten, die bereid zijn het werk van de vrijwilligers te ondersteunen, en met hen de Joden in hun eigen omgeving op te sporen.
Nog steeds wonen er honderdduizenden Joden in Rusland en in de Oekraïne. Om een voorbeeld te geven: in de Siberische stad Irkoetsk met 630.000 inwoners wonen nog 6.000 Joden. Zij hebben het niet gemakkelijk. Het joodse kerkhof is ontheiligd door de bouw van een permanente kermis op deze plaats. Skinheads hebben de ramen van de synagoge ingegooid en het antisemitisme neemt er hand over hand toe. Dat geldt overigens voor alle delen van de voormalige Sovjetunie.
Uw gebed wordt ook in het bijzonder gevraagd voor de vrijwilligers, die onder moeilijke en vaak gevaarlijke omstandigheden hun werk moeten doen.
Zo werden twee vrijwilligers geleid om in Siberië steeds noordelijker te trekken, dwars door moerassen, tot binnen de poolcirkel, en vonden daar een dorp met joodse mensen, volledig afgesneden van de beschaafde wereld. Daar bereiden ze nu mensen voor om op 'aliyah' te gaan naar Israël, hen van papieren te voorzien, en met hen de lange reis te maken, die uiteindelijk zal eindigen in 'Eretz Israël'. In de Tweede Wereldoorlog zijn we als christenen vele malen te laat gekomen om Joden te redden van de moordmachine van Hitler. Nu is er nog tijd, voordat het gordijn definitief valt. Daarom is er de oproep tot gebed voor vrijwilligers.
En ….. een roep van God om als christenen wakker te worden, en het joodse volk te helpen NAAR HUIS te gaan.