'Europa bagatelliseert jodenhaat'

Peter de Haan • 81 - 2005/06 • Uitgave: 24
Politieke en geestelijke leiders in Europa doen er alles aan om het alomtegenwoordige antisemitisme in het Midden-Oosten "heel systematisch te verzwijgen of te bagatelliseren." Deze beschuldiging uit de theoloog dr. Hans Jansen in zijn boek Van jodenhaat naar zelfmoordterrorisme.

Het boek werd bij de presentatie onder andere aangeboden aan VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali. In ruim duizend bladzijden analyseert Jansen de Jodenhaat die opwelt uit de Arabische media en uit uitspraken van politieke en geestelijke leiders en wetenschappers in het Midden-Oosten. Door hen zelf uitgebreid aan het woord te laten schetst hij naar eigen zeggen een "markant zelfportret van Arabieren en moslims in het Midden-Oosten."

Omdat de Jodenhaat in de Arabische wereld volgens Jansen is geënt op de lange antisemitische traditie in Europa, spreekt hij van islamisering van het Europees antisemitisme. "Wij Europeanen kijken in de spiegel van het Midden-Oosten en herkennen beschaamd onszelf", schrijft Jansen, verbonden aan het Simon Wiesenthal Instituut in Brussel. (ANP)