Jezus in jouw boot

Willem de Vink • 78 - 2002/03 • Uitgave: 3
En Jezus zei tot Simon: "Wees niet bevreesd, van nu aan zul je mensen vangen." (Lucas 5:1-11)

Je hebt het altijd al geweten. Huisje-boompje-beestje? Pfff! Je leeft niet zomaar om naar school te gaan, 'n prettige baan te krijgen, 'n gezin te stichten.., en dat is het dan. Het lijkt leuk (iedereen wil wel op z'n gemakkie gelukkig worden), maar kijk je om je heen, dan is bijna niemand daar tevreden mee. Logisch ook. Er moet méér uit 't leven te halen zijn.
Simon Petrus had zo'n leventje van huisje-boompje-beestje, of liever: huisje-bootje-beestje; ideaal gewoon. En Jezus deed er nog 'n schepje bovenop door bij 'm in de boot te stappen en hem de visvangst van z'n leven te geven.

Simon had vervolgens kunnen bidden: "Blijf bij mij Heer, en bezorg me nog zo'n vangst." (Succes verzekerd.) Maar hij viel op z'n knieën, omdat hij besefte dat Jezus recht op z'n leven had, én op z'n huisje-boompje-beestje, én op z'n boot, én op de vangst. Hij leverde zich helemaal uit, met bevende ledematen, want wat zou er nu van hem terecht komen? Tegenover Jezus was ie immers niet veel waard? Jezus stelt 'm echter gerust; zoals Hij iedereen geruststelt die zich overgeeft aan Hem. "Wees niet bevreesd," zegt Hij tegen Simon en tegen iedereen die beseft dat het leven niet compleet is met alleen maar huisje-boompje-beestje en die zich daarom liever uitlevert aan Hem. "Heb vertrouwen; kom bij Mij, dan vind je je bestemming en krijg je rust." Zo zit Simon in z'n vissersboot, met Jezus tegenover zich. En luister wat Jezus dan zegt: Hij tilt Simons leven naar een hoger plan. Was-ie een visser? "Van nu aan zul je mensen vangen." Simons leven krijgt een diepere betekenis. Visser van mensen, geweldig! Zeg nou zelf: wat is er mooier dan veel te mogen betekenen voor anderen? Prachtig, dat Jezus dat in Simon ziet.

Kijk nu eens naar jezelf. Droom jij van ’n huisje-boompje-beestje? Natuurlijk mag je hopen op 'n gelukkig leven met 'n fijne baan en 'n gezellig gezin. Maar bedenk wel dat God veel méér in jou ziet. Probeer eens naar Jezus te luisteren om te ontdekken wat Hij met jouw achtergrond, jouw talent, jouw opleiding voor ogen heeft. Hij wil jou zo gaan inzetten, dat andere mensen er gelukkiger door worden. Jij mag meebouwen aan Gods Koninkrijk. Daar leef je voor — en voor niks anders!

Willem de Vink