Mohammed stierf door Palestijns vuur

ANP • 78 - 2002/03 • Uitgave: 1
HAMBURG – De beelden van het bloedige levenseinde van de kleine Mohammed (12) gingen de hele wereld over en leidden tot hevige kritiek op Israël. Miljoenen zagen in september 2000 hoe de kleine jongen in doodsangst achter zijn vader Jamal kroop, om aan een kogelregen te ontkomen.

Het was echter tevergeefs. Mohammed overleed ter plekke en zijn vader Jamal raakte zwaar gewond. Televisiekijkers hadden de filmbeelden en krantenlezers hadden de foto’s gezien. Iedereen vroeg zich af hoe Israëlische soldaten dat hadden kunnen doen, en dan ook nog eens voor het oog van de camera.
Mohammed kwam echter niet om door Israëlische, maar door Palestijnse kogels. Dat is althans de lezing van een reportage van de Duitse televisiezender ARD, waarover de krant Bild gisteren berichtte. Uit beelden en foto’s blijkt dat de schoten niet uit de richting van de Israëliërs kwamen. Onderzoek van inslagen van kogels op de bewuste plek, wijst uit dat die afkomstig waren uit Kalasjnikovs van de Palestijnen en niet uit de Israëlische wapens.

Een grondig onderzoek van het voorval is steeds door vader Jamel en de Palestijnse Autoriteit verhinderd. Jamal wordt nog altijd als een Palestijnse held vereerd. Zijn zoon kreeg een graf als ‘martelaar’ van de Palestijnse opstand.

Bron: ANP / Nederlands Dagblad 19-03-2002
Bijschrift Feike ter Velde: Hierover stond de hele wereld op z'n kop! Een schande!