Niets veranderlijker dan het weer!

Feike ter Velde • 80 - 2004/05 • Uitgave: 7/8
Niets veranderlijker dan het weer!Laagste temperatuur


De laagste ooit gemeten temperatuur werd op 21 juli 1983 gemeten in Vostok, een onderzoekscentrum in het Zuidpoolgebied: -89,2° Celsius.Warmste plaats

De hoogste temperatuur in de schaduw werd op 13 september 1922 bij Al Aziziyah in Libië gemeten: + 58° Celsius.De meest veranderlijke dag

Van 23 op 24 januari 1916 daalden in Browning in Montana de temperatuur van +7° Celsius naar -49° Celsius. Dit is het grootste gemeten temperatuursverschil op één dag.Warme plek

Tussen oktober 1923 en april 1924 werden 162 achtereenvolgende dagen in het West-Australische Marble Bar, temperaturen van boven 38° Celsius gemeten. De maximumtemperatuur was 49,4° Celsius.Hoe ver?

Hoe ver de bliksem weg is, kan geschat worden. Geluid plant zich met een snelheid van ongeveer 1 kilometer per seconde voort. De afstand tot de bliksem kan gevonden worden door de tijd (in seconden) tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder te delen door drie.Regen, een natuurgeschenk:

* Elke minuut van de dag valt er 1.000 miljoen ton water als regen op aarde. Iedere regendruppel bestaat uit een paar miljoen wolkendruppeltjes. De gemiddelde regenval op aarde bedraagt 1.016 mm per jaar.

* Wij zeggen bij zware regenval: 'het regent pijpestelen'. De Engelsen zeggen:'It rains cats and dogs' (Het regent katten en honden.) Maar in 1881 vielen er in de straten van het Engelse plaatsje Worchester krabben en zeeslakken uit de lucht. Ze waren door een zware storm 64 kilometer meegevoerd uit de zee, voordat ze op de nietsvermoedende burgers terechtkwamen. Het regende echt 'hard'.

* In 1755 viel er in het Zwitserse Locarno regen met de kleur van bloed. De kleur werd veroorzaakt door rood stof dat vanuit de Sahara door de wind over een afstand van 3.000 kilometer was meegevoerd.

Als al het water in de atmosfeer op een gegeven moment als regen naar beneden zou komen, zou de hele aardbol met een laagje water van 2,5 cm bedekt worden.