Spreuken 3:24

Els ter Welle • 82 - 2006/07 • Uitgave: 7
Spreuken‘Gij zult u nederleggen en ...uw slaap zal zoet zijn’ Spreuken 3:24David is in grote nood. Hij is op de vlucht voor zijn eigen zoon Absalom en heeft heel veel vijanden die hem willen doden. Wat doet hij in deze verschrikkelijke omstandigheden? Hij schrijft een psalm! En zegt daarin: Ik legde mij neer en sliep.* Ondanks alle ellende had hij een rustige nacht.

Ik zie hetzelfde bij Petrus. Hij zit in de gevangenis en moet de volgende dag voor Herodes verschijnen. Hij ligt tussen twee soldaten, geboeid met twee ketenen. En hij slaapt!** Het is om jaloers op te worden.


Als we wijs zijn, laten we niet toe dat de angsten en zorgen van het leven ons wakker houden. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In mijn ‘stille tijd’-schrift heb ik onlangs dit opgeschreven: “Ik wil me disciplineren om niet te tobben, niet alleen iedere dag, maar ieder uur. En zeker niet in de nacht.”

Het punt waar het om draait is: Heeft u uw dochter die op het verkeerde pad is, uw zoon die ernstig ziek is, uw moeilijke werkomstandigheden, uw uitzichtloze financiële situatie wel op het altaar gelegd? Hebben we ons leven met alle zorgen écht aan God overgegeven?

Er is één reden waar u wél van wakker moet liggen! En dat is een slecht geweten. Dát tobben mag u niet het zwijgen opleggen. Want dan verdwijnt het naar het onderbewustzijn, waar het veel schade aanricht. De enige remedie is dat u de zaken die u verkeerd heeft gedaan, rechtzet. Dan keert de rust in uw ziel weer terug.


Een zoete, verkwikkende slaap, daar heeft onze tekst het over. Heerlijk! Maar gejaagdheid in ons werk en als we te veel aan ons hoofd hebben, maakt vaak dat we onrustig slapen en verward dromen.

Prediker 5:2 zegt: “De droom komt door veel bezigheid.”

Is dat zo bij u, dan is het aan te raden om het laatste uur van de dag niet meer druk te zijn maar te ontspannen. God wil het zijn beminde in de slaap geven.***Els ter Welle* Psalm 3:6

** Hand.12:6

*** Psalm 127:2