Spreuken 4:23 (VIII)

Els ter Welle • 83 - 2007 • Uitgave: 11
‘Behoed uw hart boven al wat te bewaren is, want van daaruit zijn de oorsprongen van het leven.’ Spreuken 4:23Wij hebben net bidstond gehad. Dat hebben we iedere veertien dagen met een kleine vertrouwde groep, al bijna tien jaar. Vanavond waren verschillenden van ons gespannen door allerlei zaken. Na afloop zeiden we tegen elkaar: ‘Laat los, laat God!’ Maar wat is dat moeilijk. Ik heb er zelf vaak grote strijd mee. Als we echter geestelijk gezond willen blijven, zullen we het moéten leren! Stress is zeer schadelijk voor ons lichamelijk én ons innerlijk hart.Loslaten is minder piekeren en meer vertrouwen. Het is niet opgeven, maar overgeven. Alles uit handen geven en aan Zijn handen toevertrouwen. Daar is moed voor nodig, want u raakt dan de controle erover kwijt. Maar besef wel, dat er niemand is die beter uw zaken kan behartigen dan Jezus. Er is geen probleem te groot of te ingewikkeld voor Hem! Vertrouwen betekent een wissel trekken op de onuitputtelijke krachtbron van God.

Een goede kennis van ons heeft een dochter die haar soms voor van alles en nog wat uitscheldt. Ze komt regelmatig met de politie in aanraking. Onlangs bleef ze zomaar een week weg, niemand wist waar ze was. En dat gaat al jaren zo. En toch is ze is een blijmoedig christen. Zij heeft geleerd om het over te geven. Ik vind dit bewonderenswaardig en wil van haar leren.Tobben is een vernietigend proces en in tegenstrijd met de zorg en liefde van God. ‘Laat los, laat God’, is meer dan een woordenspel alleen, er zit een gezonde levenswijsheid in. Het helpt ons om temidden van alle strijd in vrede te blijven. Jezus kon dat. Hij stond rustig in het leven, te midden van de grootste provocaties en beledigingen. Bij elke inspanning was het hart van de Here Jezus ontspannen. Daardoor kon God door Hem heen werken.

Hoe is dat met u? Is uw hart onrustig? Gaat u gebukt onder zorgen? Weet dan dit: het is voor Hem geen last, uw last te dragen. Het is wel lastig voor Hem, als u Hem niet toestaat dat te doen!Els ter Welle