Van de Nijl tot de Eufraat - II

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 7
Onderhandelingen zijn begonnen om een regionale economische conferentie in het Midden-Oosten te organiseren. In de afgelopen jaren zijn eerder dergelijke conferenties gehouden. De laatste
was in 1997 in Qatar. Verschillende landen in de regio zijn opnieuw geïnteresseerd om samen met Israël een dergelijke
conferentie te houden nu Barak tot premier is gekozen.

De Britse geheime dienst MI5 was in 1982 op de hoogte van het plan van de Abu Nidal terreurorganisatie om een aanslag te plegen op de Israëlische ambassadeur in Londen Shlomo Argov. Dat blijkt uit een twee jaar durend onderzoek van het dagblad Ha'aretz. Argov raakte bij de aanslag zwaar gewond en is bijna geheel verlamd. Na de aanslag op de ambassadeur viel Israël Libanon binnen om voor eens en voor altijd een eind te maken aan de Palestijnse terreurorganisaties. Volgens het Israëlische dagblad was Ronald Waldron een Brits geheim agent die in de organisatie van Nidal infiltreerde. Hij gaf alle informatie over de op handen zijnde aanslag door aan zijn superieuren. De dader van de aanslag, Hussein Rassa Sa'id, heeft vanuit de gevangenis met de Israëlische krant gesproken. Hij heeft toegegeven dat Waldron als geheim agent in de organisatie werkte. Hij zegt dat het daarom is dat de organisatie in Londen onmiddellijk is opgerold.


Er gaat bijna geen dag voorbij of er zijn nieuwe ontwikkelingen te melden in de relatie tussen Jordanië en Syrië. Beide landen hebben na de dood van koning Hussein gekozen voor het aangaan van banden die jarenlang zeer koel waren. Onlangs besloten beide landen tot oprichting van een economische samenwerkingscommissie. Beide landen hebben in een protocol afgesproken dat gezamenlijke zee, lucht en land projecten worden opgestart. Zo zal ook het treintraject van Syrië naar Saudi-Arabië door Jordanië heen weer worden geopend. Syrië kan goederen in Azië importeren die via de Jordaanse haven in Aqaba worden vervoerd. Jordanië mag de Syrische havens aan de Middellandse Zee gebruiken voor import uit Europa.


Op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza zijn pamfletten verspreid die opriepen om de Palestijnse Autoriteit omver te werpen. Op de pamfletten stonden namen van personen uit de PA die corrupt zijn. Er stond een waarschuwing op dat Yasser Arafat dezelfde kant opgaat als 'zijn vriend Ceaucescu', de voormalige Roemeense president die door een vuurpeloton is doodgeschoten. De pamfletten waren ondertekend met 'de drie officieren', een verwijzing naar de Egyptische soldaten die in 1952 de macht overnamen. Hoewel de pamfletten niet massaal waren verspreid, waren ze wel het gesprek van de dag in de Palestijnse gebieden.


De Israëlische media blijven veel aandacht besteden aan de watertekorten. Met zorg wordt gekeken naar wat er het komend jaar gebeuren gaat. Waterexperts zeggen dat nu al goed te zien is dat de rivier de Jordaan en de bronnen in het noorden te lijden hebben gehad van de droge winter en dat dat grote gevolgen kan hebben voor de flora en fauna. Eén van de bronnen van de Jordaan, de Banyas, geeft 1,2 kubieke meter water per seconde. Normaal gesproken is dat drie meter. De Dan, een andere bron, geeft zeven meter in plaats van normaal acht. Dat is volgens experts vooral zorgelijk, omdat de Dan normaal gesproken in droge jaren voldoende water blijft geven, omdat de stroom ook water uit onderaardse bronnen krijgt.