Wijs wandelen in de wereld (1)

Els ter Welle • 78 - 2002/03 • Uitgave: 21
Dr. Billy Graham schreef eens: 'Een aantal jaren lang heb ik er de gewoonte van gemaakt om iedere dag vijf Psalmen en één hoofdstuk van Spreuken te lezen. De Psalmen leren ons hoe we om moeten gaan met God. Spreuken leert ons hoe we om moeten gaan met mensen. Op deze manier lees je iedere maand het boek Spreuken en de Psalmen door. U kunt zich niet voorstellen hoeveel zegen deze dagelijkse ontmoeting met de Schrift voor mij heeft betekend'

Spreuken is mijn lievelingsboek. De laatste jaren is daar het boek van de Psalmen bij gekomen. In welke moeilijke levensomstandigheid je ook bent, je herkent jezelf in de Psalmen. Ze vertroosten en versterken je en stimuleren je om je tot God te wenden met alle nood. Ze verwarmen je hart. Maar Spreuken zet ons met beide benen op de grond, in de wereld waar we een leven hebben te leven tot eer van God. Het geeft heldere richtlijnen voor het dagelijkse leven. Het snijdt heel veel praktische onderwerpen aan. In alledaagse situaties geeft Spreuken duidelijke richtlijnen: Hoe ga ik om met een opstandig kind? Hoe lever ik opbouwende kritiek? Hoe ga ik eerlijk om met geldzaken? Hoe houd ik mijn huwelijk goed? Hoe overwin ik allerlei verleidingen? En nog veel meer!

De hamvraag is niet: wat zegt de mens ervan, maar wat zegt Gods Woord! Spreuken 3:5 zegt ons niet op eigen inzichten te steunen. Ons eigen oordeel faalt absoluut! Ons verstand is gevallen en geheel ontoereikend om wijs in deze wereld te kunnen wandelen. In Spreuken is het God die door Salomo Zijn inzichten aan ons geeft en ons vertelt hoe we dat wel kunnen. Mag ik u de komende tijd daar wat meer over aanreiken?

Els ter Welle