Image

British Telecom (BT) eerste bedrijf dat mensen gaat ontslaan vanwege A.I.

Artikel
21 mei 2023

British Telecom (BT) eerste bedrijf dat mensen gaat ontslaan vanwege A.I.

British Telecom (BT) is het eerste grote bedrijf dat heeft aangekondigd om de komende jaren 10.000 mensen te ontslaan, omdat hun baan kan worden gedaan door A.I. ('Artificial Intelligence' of Nederlands 'Kunstmatige Intelligentie').
Het gaat met name om mensen die werken bij de klantenservice, maar ook eenvoudig codeerwerk kan door A.I. worden overgenomen.

Waarom is dit voor ons christenen van belang? Omdat A.I. het volgende grote ding is dat verstrekkend invloed gaat hebben op ons leven. Daarnaast past het precies in de Bijbelse lijn van het einde van de dingen.
In Openbaring 13: 15 lezen we bijvoorbeeld over het tweede beest (de valse religie) dat een beeld opricht dat kan spreken en dat iedereen doodt die het beeld niet aanbidt. Ook wordt er daar in vers 16 en 17 gesproken over het merkteken van het beest, zonder welke je niet kunt kopen en verkopen. Eeuwenlang hebben mensen zich afgevraagd hoe dit toch mogelijk zou moeten kunnen zijn, een beeld dat spreekt, een merkteken dat alles kan controleren? Dit kan toch niet?

Door de ontwikkeling van A.I. leven we heden-ten-dage in een tijd dat het wel mogelijk is en de contouren hiervan worden steeds meer zichtbaar. A.I. als ChatGPT kan nu al code schrijven, tekst genereren en gesprekken voeren en dat is nog maar het begin. De volgende generaties A.I. kunnen dingen waarvan wij alleen kunnen dromen.
Vaak worden hierbij utopische toekomstbeelden geschetst, maar de verschrikking van Openbaring 13 wordt dan ook mogelijk; een absolute controlestaat zoals we dat in het rijk van de Antichrist in de Bijbel beschreven zien.

De hedendaagse opkomst van A.I. is het begin. We staan op de drempel van een verandering die zeer ingrijpend zal zijn. De eerste mensen gaan hun banen verliezen binnen nu en een paar jaar. Komen er andere banen voor terug? Deels, zo is nu de inschatting. Hoe het ook zal gaan, A.I. zal meer en meer onderdeel worden van ons leven en dan is het een koud kunstje voor het kwaad om dit te gebruiken tot ontwikkeling van de meest verschrikkelijke dingen.