Image

Gerechtshof: geen aannemelijk risico op genocide Gazastrook

Artikel
31 mei 2024

In aansluiting op wat we al schreven over de stelling dat Israël genocide pleegt op de Gazaanse bevolking hier en hier, nu nog extra inbreng vanuit het International Gerechtshof zelf.

Het Internationaal Gerechtshof heeft uitspraak gedaan dat er geen aannemelijk risico is op genocide in de Gazastrook. ‘Het Hof heeft geen plausibele feiten gevonden dat Israël genocide pleegt in de Gazastrook’, zegt rechter Joan Donoghue, president van het Gerechtshof van 2021 tot februari 2024. Deze uitspraak kwam na de door Zuid-Afrika ingediende aanklacht tegen Israël over het plegen van genocide in de Gazastrook. Donoghue heeft dit gezegd in een exclusief interview met Stephen Sackur van het BBC programma Hardtalk op 25 april jl.

Donoghue vervolgt: ‘het Hof besloot dat de Palestijnen een aannemelijk recht hebben om te worden beschermd tegen genocide en dat Zuid-Afrika het recht heeft om een aanklacht in te dienen bij het Hof. Het Hof heeft naar de feiten gekeken, maar het Hof heeft niet besloten – en dat is waarom ik corrigeer wat vaak wordt gezegd in de media – het Hof heeft niet besloten dat de aanklacht voor genocide aannemelijk is’.

Wat is genocide?
Het woord genocide wordt zo makkelijk in de mond genomen, maar wat is genocide? Genocide is volkerenmoord. Onder genocide vallen handelingen die worden gepleegd met de bedoeling om een nationale, etnische, godsdienstige groep, dan wel een groep behorend tot een bepaald ras, geheel of gedeeltelijk als zodanig te vernietigen. De Resolutie van de Algemene Vergadering van de VN (resolutie 96(1) op 11 december 1946) beschrijft het als volgt: de ontzegging van het recht van bestaan van een gehele menselijke groep.

De leugen regeert
Haar uitleg bevestigt een verklaring van veel Britse organisaties, waaronder UK Lawyers for Israel en spreekt mediaberichten tegen. In een open brief aan premier Sunak van Engeland die ondertekend is door 1.370 Britse rechters, plus twee voormalige leden van de Britse hoge Raad en vele anderen van 5 april jl is het volgende te lezen: het Hof heeft geconcludeerd dat de Palestijnen aannemelijke rechten hebben om te worden beschermd tegen genocide, maar het Hof heeft geen aannemelijke redenen gevonden dat er een aannemelijk risico is op genocide.

We leven in een tijd waarin de leugen regeert en de tegenstander de satan gebruik maakt van (sociale) media. Sinds 7 oktober 2023 woedt er een ware propaganda- en mediaoorlog tegen Israël die, zo het lijkt, Israël niet aan het winnen is. In de geschiedenis, denk aan de Tweede Wereldoorlog, zien we vaak dat de satan listig gebruik maakt van propaganda en media. De waarheid wordt leugen, de leugen regeert en de massa volgt de leugen.

Irma Stam

Bron: UK Lawyers for Israel