Hamas-leider gedood. Midden-Oosten op scherp
Woensdagnacht werd een van de leiders van Hamas, Ismail Haniyeh, gedood bij een gerichte aanval. Alle vingers wijzen naar Israël die echter op moment van schrijven, nog niet heeft bevestigd dat zij achter deze aanval zitten. Wel houden ze Haniyeh verantwoordelijk voor de terroristische aanslag van 7 oktober; hij zou het brein zijn daarachter. De wereld, vooral in het Midden-Oosten reageert fel. De dood van Haniyeh zet de hooggespannen regio nog meer op scherp.
Dit des te meer, omdat naast Haniyeh, ook een hoge functionaris van Hezbollah omgebracht is in Libanon. Zijn naam was Fu’ad Shukr. Deze liquidatie is wel opgeëist door Israël, die de tweede man van Hezbollah middels een drone-aanval om het leven bracht als vergelding voor de aanval van Hezbollah op het noorden van Israël waarbij vele kinderen omkwamen.
Haniyeh werd gedood in Iran, waar hij de inauguratie van de nieuwe Iraanse president bijwoonde. Dit is van belang, omdat Iran heeft aangegeven dat zij het hoog opnemen dat een persoonlijk uitgenodigde gast bij hen in ‘huis’ werd omgebracht. Khamenei zei: ‘Jullie (Israël) hebben onze gewaardeerde gast gedood in ons huis en nu de weg geplaveid voor jullie zware straf.’
Reacties
Een aantal regeringsleiders en belangrijke ministers reageerden:
De Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani formuleerde: ‘Hoe kan mediation door ons slagen als een partij de onderhandelaar van de andere partij uit de weg ruimt?’ Hij riep op tot een wereldwijde stellingname tegen het gebrek aan respect voor de waarde van een mensenleven. De Qatarese overheid sprak over een ‘verschrikkelijke misdaad’ en een ‘gevaarlijke escalatie’.
Mahmoud Abbas, de Palestijnse president veroordeelde de moord.
China veroordeelde de liquidatie ten stelligste. Lin Jian, minister van buitenlandse zaken, riep op tot een allesomvattend en permanent staakt-het-vuren om verdere escalatie, conflicten en confrontaties te voorkomen.
Erdogan van Turkije noem de aanslag een ‘verraderlijke liquidatie’ en een ‘verachtelijke daad’. Hij legde de schuld bij Israël. Hij had het over ‘Zionistische barbarij’ en sprak zijn steun uit aan de Palestijnse bevolking.
Bogdanov, de Russische minister van buitenlandse zaken, sprak van een ‘absoluut onacceptabele politieke liquidatie’. Het Russisch ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde voor ‘gevaarlijke consequenties voor de gehele regio’ en riep op tot terughoudendheid.
De Houthi’s en Hezbollah, die beiden door Iran worden gesteund en aangestuurd, spraken van ‘flagrante schending van wetten en waarden’ en spraken welgemeende condoleances uit naar Hamas. Ze noemden Haniyeh een van de grootste verzetsleiders van onze tijd.
Later vandaag zal het Israëlische veiligheidskabinet bij elkaar komen. De grootste bondgenoot van Israël, de VS, heeft aangegeven zich te willen inzetten voor vrede en een staakt-het-vuren. Tegelijkertijd hebben zij Iran gewaarschuwd dat ze Israël zullen verdedigen als er tot een aanval wordt overgegaan. Er ligt een grote vloot van Amerikaanse en Engelse oorlogsschepen voor de kust van Libanon.
Op scherp
De gebeurtenissen van de afgelopen dagen zetten zo de situatie nog meer op scherp. Het risico van een groter regionaal conflict komt steeds dichterbij. Israël komt daarbij steeds meer alleen te staan in de internationale arena.
De Iraanse minister van buitenlandse zaken liet in dit verband het volgende weten: ‘Terwijl de wereld in stilte toekijkt hoe Israël genocide pleegt and herhaaldelijk zich schuldig maakt aan terroristische daden en agressie, brengt Netanyahu de regio en de wereld op de rand van een catastrofe’.
Zware woorden, maar een ding blijft staan: God laat zijn volk nooit los.