Image

'Het knutsel-embryo, in verwachting van de wetenschap'

Artikel
28 november 2023

In het nieuwste nummer van Het Zoeklicht staat een artikel over het creëren van kunstmatige embryo’s. Dit is wetenschappers gelukt en zij mogen tot 14 dagen daar onderzoek op doen. Nu heeft de Nederlandse Gezondheidsraad geadviseerd dit op te rekken naar 28 dagen, zowel voor natuurlijke embryo’s (die over zijn van IVF) als voor kunstmatig gecreëerde embryo’s. 

Een stukje van het artikel:

‘In december staan we stil bij de geboorte van de Heere Jezus. Een bijzonder detail: Hij werd geboren uit een maagd. Tegenwoordig hebben velen moeite om dat te geloven. Wonderlijk hoe men dit onvoorstelbaar vindt en afwijst, maar dan de wetenschap, die zonder eicel en zaadcel een embryo maakt, wel gelooft en prijst. 

In dit artikel behandel ik ontwikkelingen rond het knutselen aan het begin van het leven. Want kunnen wetenschappers echt (menselijk) leven creëren? Wat verwacht men van deze technologie? En wat moeten we denken van technieken die lijken te grenzen aan het scheppen van de mens?’

Benieuwd naar antwoorden op deze vragen? Je leest het in nr. 12 van Het Zoeklicht. Een abonnement kun je afsluiten door op de button 'word abonnee' te drukken. Dan kun je lezen wat ethicus Roy Kloet hierover te zeggen heeft. Super interessant, want hij gaat verder dan alleen de vragen is het verantwoord en is het goed? Roy stelt ook de achterliggende vraag naar het waarom, want: waarom wil men deze technologie?