Image

Opnieuw christen gearresteerd voor bidden in stilte bij abortuskliniek

Artikel
11 augustus 2023

De Britse christen Adam Smith-Conner is gearresteerd terwijl hij in stilte aan het bidden was in de bufferzone rondom een abortuskliniek in Bournemouth. Deze zone is ingesteld door gemeenteraad om onrust van protesteerders en andere tegenstanders van abortus te voorkomen rondom de kliniek. Adam Smith-Conner deed niet meer dan stil op de stoep staan bidden met zijn hoofd naar beneden. 

De Brit is inmiddels de derde persoon die hiervoor in Verenigd Koninkrijk wordt gearresteerd. De eerste was Isabelle Vaughan-Spruce die in 2022 opgepakt werd voor het in stilte bidden in de bufferzone bij de abortuskliniek te Birmingham. Daarna volgde priester Sean Gough in datzelfde jaar op dezelfde plaats. Nu dus Adam Smith-Conner.
Toen hem werd gevraagd waarom hij bad, gaf hij aan dat hij zelf ooit een vriendin had aangezet tot abortus van een kindje dat door hem was verwekt en dat hij daar tot op de dag van vandaag spijt van had. Hij wilde voorkomen dat anderen dezelfde vergissing zouden maken als hij. 

Gebed wordt met deze arrestatie in Engeland gecriminaliseerd. Het wordt gezien als een demonstratiemiddel en vooral een gedachte-misdaad (een ‘thought crime’ in het Engels). Dat is uiteraard onjuist. Britse juristen wijzen erop dat in stilte bidden nooit door de overheid mag worden verboden, zeker niet in een vrij land als Groot Brittanië. Mensen moeten vrij zijn in hun hoofd, daar heeft de overheid niets mee van doen. Gelukkig gaan de rechtbanken hier tot nog toe ook in mee. Zowel Isabelle Vaughan-Spruce als Sean Gough zijn weer vrijgesproken na hun arrestatie. En toch is het een volgend teken aan de wand. Opnieuw wordt getracht de vrijheid voor christenen om te geloven en hun geloof te belijden, in te perken op het altaar van de progressiviteit en het liberale denken.

De tolerantie voor ons neemt zienderogen af.