Image

(tijdelijke) seksuele onthouding populairder onder jongeren

Artikel
21 juni 2023

In het Nederlands Dagblad (ND) van 21 juni staat een artikel over hoe onder Nederlandse jongeren (tijdelijke) onthouding van seks, groeiende is. Vooral onder jonge vrouwen. Geloof speelt hierin geen rol. Er is zelfs een hashtag (#celibaat) die gebruikt wordt hiervoor op sociale media.

In het betreffende artikel van het ND worden twee jongedames geïnterviewd. Als u wilt weten wat ze te zeggen hebben, moet u het artikel zelf erop naslaan, maar een ding sprong er toch wel uit. Een van de dames zei: 'Mensen zien elkaar meer als 'masturbatiemiddel' dan als partner.' Een uitspraak die even triest als schokkend is.

De jongeren die kiezen voor (tijdelijke) onthouding zijn helemaal klaar met de losbandige seksuele omgang tussen leeftijdsgenoten. Zij zijn het zat om losse seksuele contacten te hebben, die de opbouw van een relatie in de weg staan en hebben daar vaak negatieve ervaringen mee opgedaan.

Zo blijkt opnieuw dat Gods regels niet voor niets zijn. Ze zijn niet willekeurig en ook niet bedoeld om ons eens fijn te beperken. Als God zegt dat seksualiteit een goede gave is tussen man en vrouw binnen de veiligheid van een huwelijk (zie bijvoorbeeld Gen. 2, Mt. 5) en dat het gefundeerd mag zijn in de liefde tussen deze partners als afspiegeling van Christus van zijn Gemeente (Efeze 5), dan is dat met reden.
Het is mooi om te zien dat een deel van zelfs de mensen die God niet kennen, dat ook aanvoelt, zelfs al zijn ze niet met de Bijbelse wijsheid vertrouwd zijn.

Maar goed, beter is het helemaal deze keuze niet te hoeven maken. Dan heb je ook niet door schade en schande iets moeten leren. Dan mag je de zegen ervaren van een seksuele relatie met één partner. Dat geeft meerwaarde, diepgang en geluk aan je huwelijk in de unieke en bijzondere band die je daardoor kunt opbouwen. God heeft het schitterend en goed bedacht!