Allerlei - jrg. 79-25

Feike ter Velde • 79 - 2003/04 • Uitgave: 25
Over Palestijnse leiders
Het Palestijnse familiebedrijf van Ahmed Korei, premier onder Jasser Arafat, levert het cement voor de omstreden veiligheidsmuur op de Westbank. Dit onthulde onlangs de Israëlische televisie. Overigens wordt de muur gebouwd door Palestijnse arbeiders die in Israël werken. Frankrijk onderzoekt de herkomst van 9 miljoen dollar op de bankrekening van Arafats vrouw, Suha, die in Parijs woont. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) vraagt zich af waar de 74 miljoen dollar is gebleven, die op de privé-rekening van Arafat stond.

Gaza eerst?
Het plan van premier Sharon om de meeste Joodse dorpen in Gaza te ontmantelen heeft heel wat los gemaakt. Hij zegt te streven naar een volledige scheiding tussen Palestijnen en Israël. Alleen op deze manier denkt hij dat Israël van de zelfmoordcommando's en de Palestijnse agressie af kan komen. Jan Willem van der Hoeven spreekt hem krachtig tegen. Israël ruilde viermaal honderden Palestijnse gevangenen tegen een paar gesneuvelde en levende Israëli's. De Palestijnen en Hezbollah zagen die ruil als een grote overwinning. Hun antwoord was nog meer terreur. Want in hun ogen wordt terrorisme op deze wijze beloond. Israël trok zich terug uit Zuid Libanon. Palestijnen en de Hezbollah zagen de terugtrekking van Israël als een vlucht voor hun 'dappere strijders'. Vervolgens nog meer agressie. Ten slotte een terroristische Hezbollahstaat in Zuid Libanon, die klaar staat met 12.000 raketten en waarschijnlijk met chemische en biologische wapens, plus duizenden terroristen om Noord-Israël binnen te vallen. Het is niet moeilijk te voorspellen wat er in Gaza gaat gebeuren. De Palestijnse Autoriteit staat op instorten. De Harnas zal na het terugtrekken van de Israëli's binnen de kortste tijd van Gaza een Harnas terroristenstaatje maken en de terreur zal alleen maar toenemen.

Sri Lanka
Sinds twee jaar ijveren boeddhistische geestelijken voor de invoering van een antibekeringswet naar Indiaas voorbeeld. Deze wet moet het overhalen van mensen tot een ander geloof met behulp van dwang- of lokmiddelen strafbaar stellen. In de ogen van veel boeddhisten is christelijke liefdadigheid geen vorm van naastenliefde, maar een lokmiddel om zieltjes te winnen. De Evangelische Alliantie van Sri Lanka en de Katholieke kerk ontkennen ten stelligste dat zij zich hieraan schuldig maken.
De vijf procent christenen van Sri Lanka worden steeds verder in het nauw gedreven. Afgelopen jaar vonden meer dan 65 aanslagen plaats op kerken, en het geweld gaat onverminderd door. Sri Lanka bestaat voor het merendeel uit boeddhisten.
Bron: Open Doors

Investeren in gezondheid
Op jong volwassen leeftijd beginnen met voldoende lichaamsbeweging is investeren in de gezondheid bij het ouder worden. Te kort aan lichaamsbeweging is oorzaak van veel kwalen: overgewicht, spier- en gewrichtsproblemen, alsmede suikerziekte, hoge bloeddruk en allerlei hart- en vaatziekten etc. Langzaam begint door te dringen dat veel zogenaamde ouderdomskwalen niet als 'normaal' moeten worden beschouwd, maar vaak voorkomen kunnen worden.
Bron: RealAge