Image

De Heere is mijn vlag/banier  
 

Joël Oosterhagen • 98 - 2022 • Uitgave: 9

Welke kant ik ook mijn straat uitloop, zowel rechts als links word ik direct geconfronteerd met een regenboogvlag. Als ik verder loop zie ik een Nederlandse vlag op z’n kop en weer een stuk verder zie ik een vlag van een bedrijf wapperen. Allemaal hebben ze hetzelfde doel: ze willen iets communiceren.  

Van kinds af aan ben ik gefascineerd door vlaggen. In elk land waar ik op vakantie ging, kocht ik een vlag van dat land. Ik had zelfs een boekje waarin de betekenissen van de vlaggen beschreven stonden en ik kende van bijna alle landen de vlag.   

Nood en verzet 
De afgelopen weken werd in Nederland massaal de nationale vlag op z’n kop gehangen. Op bruggen, viaducten en lantaarnpalen kwam ik ze tegen. Van oudsher is dit een teken van nood en verzet.  Het is denk ik van alle tijden dat groeperingen, organisaties en bewegingen hun eigen vlag of spandoek hebben. Zelfs wij als Zoeklicht hebben voor ons kantoor twee strandvlaggen staan die wij elke ochtend buiten neerzetten en tegen de avond weer naar binnen halen. Alleen hebben wij daar de bedoeling mee dat gasten en bezoekers weten dat wij in dat gebouw zitten.  

Niet afleiden 
Een vlag kan dus verschillende betekenissen hebben, maar één ding hebben ze gemeen. Ze willen jouw aandacht vragen. Banieren en vlaggen kunnen onze aandacht maar al te gauw van het belangrijkste afleiden: Christus! Wat er ook gaande is in deze wereld… de identiteitscrisis of de stikstofcrisis en protesten van de boeren, laten we ons als eerste verootmoedigen voor de Heere. Gelukkig worden er in het land verschillende bidstonden gehouden voor onder andere de boeren, tuinders en vissers.    

Het is mijn verlangen of ik nu moeite, strijd of verdriet heb, dat ik mijn blik alleen op de Heere Jezus richt! Als christenen mogen we in onze geestelijke strijd in Zijn naam de banier opheffen. De Heere is mijn Banier (zie ook pagina 8).  

Joël Oosterhagen