Image

A.I. zal basiscodeerders vervangen, zegt Indiase CEO

Artikel
21 juli 2023

De CEO van een groot Indiaas it-bedrijf heeft laten weten dat hij verwacht dat binnen twee jaar alle externe basiscodeerders die zijn bedrijf gebruikt, niet meer nodig zullen zijn. Emad Mostaque zegt dat al het werk dat nu uitbesteed wordt aan onafhankelijke, zelfstandige codeerders binnen deze tijdspanne door Artificial Intelligence (A.I.) kan worden overgenomen. ‘Ze lijken op heel getalenteerde pas-afgestudeerden,’ aldus Mostaque in een interview met Fox News.

Juist in een land als India zal de omslag zich razendsnel voltrekken. Waar in Nederland wetgeving de werknemer beschermd, is dat in het grote subcontinent niet het geval. Schakelt de markt dan zullen deze mensen daar direct de gevolgen van ondervinden.
In hetzelfde interview geeft de CEO aan dat hij niet verwacht dat alle programmeurs overbodig zullen worden of dat de menselijke component helemaal uit het coderen wordt gehaald. De A.I. zal ook moeten worden aangestuurd en complexe code, maar ook de parameters van de programmeer-opdrachten moeten (nog) door mensen worden ingevoerd en gemonitord. Maar in de basis van het programmeren werkt A.I. sneller, preciezer en maakt het minder fouten. 

Dit bericht toont ons wederom: de wereld gaat veranderen. A.I. gaat banen overnemen en onze samenlevingen en maatschappijen fundamenteel anders maken. In Nederland en de EU zal dat via andere wegen gaan dan in een land als India, maar de veranderingen zullen onvermijdelijk zijn. Net als het internet in der tijd de wereld definitief veranderde, zo zal dat ook nu gaan. Hoe kan niemand zeggen, maar waar het internet ons aan elkaar verbond en de wereld kleiner maakte, zal A.I. ons in staat stellen om bijvoorbeeld grote hoeveelheden data te beheren en analyseren, meer dan enig mens ooit zou kunnen behappen. Het onderscheid tussen echt en nep zal daarbij steeds kleiner worden, waardoor we de werkelijkheid om ons heen steeds minder kunnen vertrouwen. Dat zal de post-moderne visie op waarheid versterken en het wantrouwen in de samenleving alleen maar meer voeden. 

Kan er dan niks goeds en moois uit A.I. voortkomen? Zeker wel. Toepassingen te over. Zo kan A.I. bijvoorbeeld gebruikt worden om eerder en sneller kankercellen op te sporen in het menselijk lichaam. Deze toepassing bestaat nu al.
Maar de mens is en blijft de mens en zal deze techniek gebruiken voor zelfverrijking, hebzucht, macht en seks. Zeker als we de tijden in ogenschouw nemen. De wereld maakt zich immers klaar voor het laatste. De satan zet zijn stukken op het schaakbord. A.I. kan een machtig middel zijn om zijn plannen te verwezenlijken in de laatste zeven jaar van de Grote Verdrukking, voorafgaand de wederkomst van de Heer. China is daar al een voorbeeld van. Daar wordt in rap tempo een absolute controlestaat opgetuigd, ook, met en door de A.I. Er is niet zoveel voor nodig om dat hier ook mogelijk te maken. 

Lees ook: