Image

Antisemitisme alom - deel 2

Artikel
06 november 2023

6 november - Nadat we op 2 november schreven over het explosief toegenomen antisemitisme en daarbij voorbeelden opsomden, zijn we vandaag alweer toe aan een aanvulling. Helaas. Dit is wat onze tijd is geworden.

In Oostenrijk is een Joodse begraafplaats ontwijd.
In Spanje zijn Joodse winkels en een synagoge aangevallen.
Het is zo bont aan het worden met de Jodenhaat in Europa, dat de Europese Commissie (!) een persbericht heeft uitgegeven waarin zij expliciet aangeeft naast de Europese Joden te staan en dat zij zich verzet tegen antisemitisme.

Dichterbij huis, in buurland Duitsland, was het bericht te lezen dat een kinderopvang die al jaren de naam ‘Anne Frank’ draagt, die naam gaat veranderen. Er wordt uit alle macht geroepen dat het niets met antisemitisme te maken heeft, maar het komt niet echt over. De burgermeester vindt het in ieder geval een goed idee. 
In Essen vlak over de grens bij Limburg, is een zogenaamde ‘Pro-Palestina’ demonstratie gehouden. Er werden borden meegedragen waarop teksten stonden als ‘het Kalifaat is de oplossing’ en ‘Eén ummah, één leger, één oplossing’ (een verwijzing naar de Endlösung van de Tweede Wereldoorlog). Die laatste tekst zagen we al vaker, ook bij demonstraties in Nederland. Uiteraard waren de Taliban en zwarte IS-vlaggen ook weer meegenomen. Een opvallend, maar veelzeggend detail: de mannen liepen gescheiden van de vrouwen in deze demonstratie. Voorop liepen de mannen, dan volgde een paar meter niets en dan kwamen de vrouwen.

Nog dichterbij in eigen land is de situatie niet veel beter. Het verzetsmuseum in de museumnacht liet weinig verheffende ‘kunst’ zien.
Op het Mauritshuis werden leuzen geprojecteerd die Joden de stuipen op het lijf joegen.
Tijdens een diploma-uitreiking van de UvA werd een Joods gezin uitgejoeld en schreeuwend uitgescholden, toen ze de onthutst de zaal verlieten. 
Op Instagram gaat een post rond van een aantal Nederlandse studentenorganisaties over de Israël-Hamas oorlog. Het document heet ‘Palestine resists’ en is van de ‘Student Coalition NL’. Een paar citaten: ‘Nooit is geweld begonnen door de onderdrukte… geweld wordt geïnitieerd door de verdrukker.’ Over de verschrikkelijke aanslag op 7 oktober lezen we voorts: ‘Het Palestijnse volk brak uit de gevangenis waar ze al zeventien jaar opgesloten zat’ met daarnaast een afbeelding van een parachutist. Nee, op die verschrikkelijke zaterdag was er geen sprake van terrorisme, maar van een gerechtigde vrijheidsstrijd, want op 7 oktober braken de Palestijnen door en werden ze vrij, zo stellen de studenten. Vervolgens sluiten ze af met: ‘Glorie aan Gaza en alle Palestijnen voor hun moedige en voorbeeldige verzet. We staan in solidariteit met jullie tegen de brute en voortdurende verdrukking van het zionistische regiem.’ Het is een triest dieptepunt wanneer de meest intelligente jongeren van het land de terreur van 7 oktober wegzetten als 'moedig en voorbeeldig verzet'. Dan ben je diep gezonken en rijst de vraag terecht hoe intelligent deze jongeren werkelijk zijn?
Maar nog zijn we er niet, want vanmorgen op Radio 1 - de nationale nieuwszender - werd de lijsttrekker van de SGP, Chris Stoffer, geïnterviewd. Hij mocht een nummer aanvragen en vroeg het Joodse volkslied aan. Alvorens deze te spelen werd hij aangevallen door presentatrice Astrid Kersenboom op zijn keuze, waarna binnen een minuut het lied alweer werd weggedraaid…
Even daarvoor was op de NOS-site over de verklaring van de EU-commissie te lezen dat de Commissie had aangegeven dat ‘behalve antisemitisme ook anti-moslimgeweld wat Brussel betreft moet worden aangepakt.’ 
Je gelooft soms niet in wat voor tijd we leven.