Image

Europese Commissie doet voorstel digitale Euro

Artikel
28 juni 2023

De Europese Commissie doet deze dagen een voorstel om te komen tot de invoering van een digitale Euro. Het is niet duidelijk wat het voordeel is voor de Europese burger. Zeker niet ten opzichte van wat er nu al in een land als Nederland digitaal mogelijk is.

Wij van Het Zoeklicht schrijven al langer over de risico's en gevaren van een digitale munt, ook wel Central Bank Digital Currency (CBDB). Landen als China zijn ons al voorgegaan en kennen zo een munt al. De Europese Commissie nu is bang dat zij de boot missen. Wij kunnen niet achterblijven, want anders verliezen we de controle over onze eigen munt als dit een vlucht gaat nemen, zo is de redenatie.

Wat is een digitale Euro? Een digitale Euro is een soort van geldbedrag dat je koppelt aan je telefoon of digitale portemonnee. Daarmee is het een vorm van 'digitale contant geld', zoals dat zo mooi wordt genoemd. Het is niet afhankelijk van het bestaan van een bank meer, want zelfs als een bank valt houd je dit geld.
Wellicht kent u de 'chipknip' nog? Daar is het het best mee te vergelijken.

Wat hierbij niet verteld wordt is dat de digitale Euro vooral een oplossing is voor een potentieel probleem van banken en grote bedrijven. Niet van burgers zoals jij of ik. Alles wat een digitale Euro kan, is voor ons nu ook al binnen het bestaande mogelijk.

Een groter mogelijk en potentieel probleem is echter de macht die het geeft aan centrale banken en overheden. Met een digitale Euro kun je bijvoorbeeld bepalen waaraan iemand geld mag uitgeven, je kunt bepalen hoeveel iemand beschikbaar krijgt en absolute controle is - u raadt het al - ook mogelijk.

En daar wordt het eng en gevaarlijk, want de Europese Commissie en de centrale Europese overheden zijn verre van democratisch, nu al. Dat gaat ook niet beter worden als de wereld meer en meer richting een controlestaat gaat, zoals de Bijbel al voorzegt dat gaat gebeuren. Ook hierin zien we weer dat de rode loper wordt uitgerold iemand als de komende Antichrist. Als hij ten tonele verschijnt is alles klaar en ontkomt niemand meer aan zijn ijzeren greep.