Image

Interreligieuze viering klimaatdemonstratie 12 november

Artikel
01 november 2023

12 november is er wederom een grote klimaatdemonstratie gepland. Opnieuw doen ook christenen mee, onder andere de Groene Kerken en Micha Nederland. Voorafgaand aan de demonstratiemars wordt er een interreligieuze viering gehouden.

U raadt vast al welke kant dit artikel opgaat, want de klimaatchristenen staan hier niet afwijzende tegenover. Zo vinden we op de site van de Groene Kerken bij het dagprogramma de interreligieuze viering rustig vermeld. René de Reuver (scriba PKN) maakt het op de officiële site van de PKN nog bonter. Eerst verwijst hij uitgebreid naar de paus, om dan vervolgens te schrijven: ‘Voorafgaand aan de mars wordt er in de Amsterdamse Westerkerk een interreligieuze viering gehouden. Vanuit verschillende tradities zal er worden gebeden en God worden geprezen om het geschenk van de schepping. Met een ieder die wil aansluiten, omdat het - in de woorden van de paus - gaat om ‘ons gemeenschappelijke huis’.’ 

De interreligieuze viering zal daarbij geleid worden door ds. Herman Koetsveld van de PKN. Er zullen ‘hindoes, boeddhisten, moslims, joden, humanisten en christenen dan bij elkaar komen om stil te staan bij de waarde van het leven en de klimaatopwarming die deze bedreigt. Het thema van de klimaatviering luidt: ‘Stilte in de storm’. Tijdens de viering zullen de verschillende levensbeschouwingen zich uitspreken in een gezamenlijke intentie, recitatie of gebed,’ zo valt te lezen op de site van Doopsgezinden in Nederland.

Laat niemand ooit nog zeggen dat de klimaatbeweging niet religieus is... Alle religies zijn welkom in de parade van de zelfverlossing! Over het exclusieve van het christendom en evangelie van Jezus die zelf gezegd heeft dat niemand tot de Vader komt dan door Hem (Joh. 14: 6), zwijgen we dan maar even.