Image

Joodse synagoge hersteld in Caïro

Artikel
05 september 2023

De website van het Amerikaanse CNN meldt dat een van de oudste nog bestaande synagoges ter wereld in de Egyptische hoofdstad Caïro is hersteld en weer geopend is voor het publiek. Dit na 10 jaren van renovatie.

De synagoge stamt uit de twaalfde eeuw en vele grote Joodse leiders en rabbi’s hebben ooit het gebedshuis bezocht en God daar aanbeden. Zo was het de plek waar de Joodse filosoof en rabbi Maimonides zijn geloof beleefde. Hij woonde niet ver van de synagoge en ging naar deze synagoge om God te aanbidden. Ook wil de overlevering dat de synagoge op de plek staat waar Mozes al tot God bad, toen hij nog in Egypte was.
Archeologisch is de synagoge ook van belang, niet alleen vanwege de geschriften die er bewaard zijn, maar ook qua architectuur en versieringen. Het bijzondere aan de synagoge is dat het de vorm van een kerk heeft, waarschijnlijk omdat het dat ooit was voordat de Joden er een synagoge van maakten.

Nu zou je kunnen denken dat dit toch wel een heel mooi voorbeeld is van verbroedering en vrede tussen de Egyptenaren aan de ene kant en Israël en het Joodse volk aan de andere kant. Misschien ben je wel dankbaar dat de Joden in Caïro nu weer zo’n mooie plek hebben om God te aanbidden, maar weet dan dit: direct na de Tweede Wereldoorlog telde Egypte 80.000 Joden onder haar bevolking. Vandaag de dag zijn dat minder dan honderd en sommigen houden het zelfs op een totaal dat neerkomt op ongeveer 12 Joden