Kerk plaats AI-chatbot van Jezus om mee te praten
De St. Petrus-kerk in Luzern heeft in samenwerking met de universiteit van de stad een AI-chatbot (kunstmatige intelligentie) van Jezus geplaatst. De katholieke kerk heeft hem in een biechthokje gezet, zodat mensen privé met dit programma kunnen praten.
De ‘AI-Jezus’ - zoals sommigen het programma noemen - is onderdeel van een kunstproject dat vragen stelt over de techniek, religie en de kansen en risico’s ervan in bijvoorbeeld pastorale relaties. De A.I. is getraind op het Nieuwe Testament en andere theologische teksten. Het antwoordt dan ook in lijn met deze teksten. Volgens de Luzerner kerk heeft de chatbot nog geen antwoord gegeven dat niet overeenkomt met de standpunten van de kerk van Rome.
Nieuwssites die het bericht oppikten maken melding van het feit dat de chatbot wel eens vrouwonvriendelijk advies kan geven naar hedendaagse maatstaven, want dat is waar de Bijbel volgens hen voor staat. De universiteit heeft echter wel voorkomen dat de chatbot iets over slavernij zegt of over kwesties rond lhbti.
Tweederde van de kerkgangers geven aan dat het gesprek met deze valse Jezus voor hen een religieuze en spirituele ervaring was. Eenderde vond het niks. Zij zien het meer als een gimmick, dan een echte persoon, zo geven zij aan.
Duiding
Zoals we al hebben aangegeven in bijvoorbeeld de video over AI en de Bijbel op Zoeklicht TV, wordt ook hier weer duidelijk hoe bepalend het programmeren van een AI-chatbot is. Deze chatbot geeft binnen de door de programmeurs gestelde grenzen, immers zijn antwoorden. Daarnaast getuigt het natuurlijk van een godslasterlijke respectloosheid dat Jezus wordt nagemaakt. Waar is de eerbied voor de tweede Persoon van de Drie-Eenheid, God die vlees werd, de Messias, onze Heiland en de Zoon van God? En dat nog wel in een kerk!
Het meest schokkende is misschien nog wel dat kennelijk tweederde van de mensen een religieuze ervaring heeft bij een gesprek met de digitale nep-Jezus. Het plaatst Jezus’ waarschuwingen over valse messiassen in de eindtijd wel een heel ander licht, als Hij zegt: ‘Pas op dat niemand u misleidt. Want vele zullen komen onder Mijn Naam en zeggen: Ik ben de Christus; en zij zullen velen misleiden (Mt. 24: 4 en 5).’ Tot nog maar kort geleden hadden we ons niet kunnen indenken dat het hierbij dus ook om een stuk digitale techniek kan gaan!
Het doet ons ook afvragen wat de reiktwijdte en betekenis zal zijn van het beeld uit Openbaring 13. Daar waar we lezen dat de mensen een beeld moeten maken voor de antichrist (het beest) en dat dit beeld een geest krijgt, ‘opdat het beeld zelf zou spreken, en zou maken dat allen die het beeld van het beest niet zouden aanbidden, gedood zouden worden (Opb. 13: 14 en 15).’
Het zijn ongelofelijke tijden waarin we leven. Tijden die ons doen uitroepen: maranatha! Kom Heer Jezus, kom spoedig!
Bron: Euronews
Dit artikel is geschreven na een tip van een van onze lezers. Ook een tip voor ons? Laat het ons weten. Mail naar info@zoeklicht.nl