Image

Onderzoek naar euthanasie bij autisme en intellectuele handicaps

Artikel
29 juni 2023

Een opvallend bericht uit het VK. Kingston University te London heeft onderzoek gedaan naar de Nederlandse euthanasiepraktijk en wat blijkt? In Nederland krijgen mensen met autisme en intellectuele handicaps de mogelijkheid tot euthanasie.

Het onderzoekt beschrijft een aantal gevallen van euthanasie, waarbij in vijf gevallen autisme als een factor werd aangegeven voor de euthanasie. 
Een citaat (vertaald): ‘Factoren die direct geassocieerd worden met intellectuele handicaps en/of een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) werden als enige oorzaak van het lijden beschreven in 21% van de gevallen en een belangrijke bijdragende factor bij nog eens 42% van de zaken.’  Vaak speelde een rol dat er geen verbetering mogelijk lijkt voor de toekomst, want er is (nog) geen behandeling voor de handicap.

Verder worden andere redenen genoemd die gevonden zijn in het onderzoek: ‘Redenen voor euthanasie zijn onder andere eenzaamheid, sociale isolatie, gebrek aan weerbaarheid of copingstrategie, gebrek aan flexibiliteit, overgevoeligheid voor prikkels.’
Deze handicaps en stoornissen zouden een ‘normaal leven’ belemmeren. 

De belangrijkste onderzoeker, dr. Truffey-Wijne zegt: ‘Ik twijfel er niet aan dat deze mensen lijden. Maar is de samenleving echt okay met een boodschap dat er geen andere manier is om iemand nog te helpen en dat het dus beter is om maar dood te zijn?’

Nog iets opvallends: in Nederland is hier in de media totaal geen aandacht aan gegeven. Kennelijk is dit niet eens meer nieuwswaardig om te melden. Hoe triest.

Het onderzoek is hier te vinden: https://researchdata.kingston.ac.uk/168/