Zicht voor kids op eindtijd en profetie

'Zicht voor kids op eindtijd en profetie' is een nieuwe webserie bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 11 tot ongeveer 13 jaar. Wij willen hen kennis laten maken met de heerlijke hoop die wij hebben als gelovigen in Gods plan met de wereld.

Wendy Born schrijft deze serie. Zij schrijft iedere maand een bijdrage die we aan het begin van de maand plaatsen. In 24 delen zal zij Gods plan met de wereld doornemen. Van het begin tot het einde.
'Zicht voor kids op eindtijd en profetie' is heel geschikt voor gezinnen, zondagsscholen en kindernevendiensten.

Wij wensen jullie veel plezier en zegen!

Inleiding

Hoor jij op school of in de kerk weleens iets over de ‘eindtijd’ of over ‘het einde van de wereld’? Waar moet jij dan aan denken? Aan allerlei rampen die over de wereld komen of aan de wederkomst van de Heere Jezus? Of misschien denk je wel aan duizend jaar vrede op aarde. Of aan de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Zo zal iedereen een verschillend antwoord geven op de vraag: Wat versta jij onder de ‘eindtijd’?  

Best spannend allemaal, maar weet je… er is er maar Eén die precies weet hoe het zit en hoe het in de toekomst zal gaan: de Heere God zelf. Hij is immers de Schepper van hemel en aarde. In Zijn Woord - de Bijbel - lezen we over Zijn plannen en wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het is dan ook belangrijk om te onderzoeken wat dat voor ons betekent.

Als je deze dingen moeilijk of spannend vindt, ben je echt niet de enige. Zelfs volwassenen vinden het vaak lastig en begrijpen niet altijd wat er precies wordt bedoeld. Veel mensen slaan bepaalde gedeelten maar over bij het Bijbellezen. Dat is jammer, want er staan zoveel dingen in Gods Woord die juist wél duidelijk zijn en waar we veel van kunnen leren.

Je ziet hieronder een tijdlijn met getallen en daarbij allerlei symbolen. Ik wil proberen dit Overzicht van de gebeurtenissen, stap voor stap, op een eenvoudige manier uit te leggen. Zo gaan we de komende tijd op reis door de Bijbel.

Het ziet er misschien wel een beetje ingewikkeld uit, maar je zult in de komende maanden gaan ontdekken wat er precies mee bedoeld wordt. Bij elk getal hoort een bepaalde gebeurtenis of een tijdsperiode - uit het verleden of in de toekomst. We beginnen bij de schepping (nr. 1) en eindigen bij de eeuwigheid (nr. 17). Tijdens deze reis staan we elke maand stil bij één getal op de tijdlijn en eventueel iets langer als dat nodig is. Op deze manier krijg je meer zicht op Gods plannen voor de toekomst.

Er zullen ook steeds Bijbelteksten bij vermeld worden; dus ik wil je aanmoedigen om een Bijbel bij de hand te houden. Zo kun je zelf (of met hulp van een volwassene) lezen en onderzoeken welke profetieën (voorzeggingen) er allemaal in Gods Woord staan. Ik hoop en bid voor je dat je meer en meer mag leren over de eindtijd en dat je inzicht zult krijgen in Gods plannen voor jou en voor de wereld!

Wendy Born

Deel 1 - Schepping en zondeval

Wat wordt er met de ‘eindtijd’ precies bedoeld?
Vorige keer lazen we dat mensen verschillende ideeën kunnen hebben bij het woord eindtijd. Dit betekent niet het einde van de wereld, maar wat dan wel?

In de Bijbel is sprake van verschillende tijdsperiodes. De indeling daarvan kan ons helpen alles met de juiste blik te bekijken.
Dit zijn de drie belangrijkste:
1. De periode vanaf de schepping tot de komst van de Heere Jezus (nr. 1 - 2 in het overzicht hieronder).
Deze periode duurde ongeveer 4000 jaar.
2. De periode vanaf de komst van de Heere Jezus tot en met de tijd waarin wij nu leven
(nr. 2 - 9 in het overzicht hieronder).
Deze periode duurt inmiddels al ruim 2000 jaar.
3. Deze periode gaat over de tijd die nog gaat komen (nr. 9 - 17 in het overzicht hieronder).
Dit is de eeuwigheid.  

In deze verdeling is de eindtijd dus al begonnen toen de Heere Jezus als Mens op aarde kwam (nr. 2) (Hebreeën 1:1) en zal duren tot het einde van de Grote Verdrukking (nr. 11). De Grote Verdrukking (de slotfase van de eindtijd) is een verschrikkelijke tijd met allerlei rampen die over de aarde zullen komen. Hierover kun je later meer lezen in een ander deel.

Het is misschien goed om eerst terug te gaan naar het ontstaan van de wereld, want het is moeilijk om de toekomst te begrijpen zonder iets van het begin te weten.

De schepping (symbool wereldbol nr. 1)
De Heere God is eeuwig: Hij is er altijd geweest en zal er ook altijd zijn. Hij weet en kan alles en wordt daarom ‘de Almachtige’ genoemd. En God is ook liefde. In Zijn oneindige liefde heeft hij de wereld en de mensen geschapen. In het scheppingsverhaal is beschreven hoe Hij dat heeft gedaan (je kunt het nalezen in Genesis 1 en 2). Adam en Eva waren de eerste mensen en God gaf hen opdracht om voor de aarde te zorgen. Het was Zijn bedoeling om alle mensen voor eeuwig in een goede en liefdevolle relatie met Hem te laten leven.

Zondeval
God heeft Adam en Eva niet geschapen als robots die Hem ‘automatisch’ zouden liefhebben en gehoorzamen. Hij gaf mensen de vrijheid om hun eigen keuzes te maken. Aan Adam en Eva werd gezegd dat ze de vruchten van alle bomen in de Hof van Eden (het paradijs) mochten eten, maar níet van de boom van kennis van goed en kwaad. Helaas lieten zij zich verleiden door de duivel (Gods tegenstander) en aten toch van deze boom. Door dit te doen, zondigden ze. Het contact met God werd hierdoor verbroken, want Hij kan geen zonden door de vingers zien. Omdat de eerste mensen hun eigen weg kozen, zijn alle mensen hen daarin gevolgd. Op die manier is het ‘echte’ leven met God verloren gegaan en is er een kloof (afstand) gekomen tussen God en mensen (Romeinen 3:23). Alle eeuwen door hebben mensen op allerlei manieren geprobeerd de kloof te overbruggen. Maar zonder succes!
Om die kloof te overbruggen bestaat er maar één oplossing: Jezus Christus. Hij is de Enige die dit heeft kunnen doen.  

Op welke manier Hij dit gedaan heeft, laat ik in de volgende delen zien.

Wendy Born

Deel 2 - de geboorte van Jezus Christus

De geboorte van Jezus Christus
Door de zondeval veranderde de schepping. Pijn en dood kwamen in de wereld. Maar gelukkig liet God de mensen niet aan hun lot over. Hij belooft - al direct na de zondeval - dat er een Verlosser gaat komen Die de wereld zal redden (Genesis 3:15). In dit vers wordt ook al beloofd dat er een dag zal komen dat Iemand, uit het nageslacht van Adam en Eva, de duivel (Gods tegenstander) voor altijd zal overwinnen. Dat is de Heere Jezus! 

Het volk van God
In Genesis 12 lezen we dat God besloot om Zijn plannen uit te voeren door één man uit te kiezen: Abram. Deze man wilde Hij tot een groot volk maken: het volk Israël. Abram werd dus de stamvader (aartsvader) van het Joodse volk. Dit wordt Gods uitverkoren volk genoemd. Uit dit volk zou uiteindelijk de Heere Jezus geboren worden. Ook aan koning David werd al beloofd dat er uit zijn nageslacht een Koning geboren zou worden Die voor eeuwig zal regeren. Je kunt hierover lezen in 2 Samuel 7:16. 

Bij nr. 2 zien we een kribbe. Deze staat symbool voor de geboorte van de Heere Jezus.  

De geboorte van de Heere Jezus
Zo’n 2000 jaar geleden werd Maria door God uitgekozen om de moeder van de Heere Jezus te worden. Zij werd op een bijzondere manier zwanger; niet van een man maar van de Heilige Geest (Jesaja 7:14). God koos niet een ‘gewoon’ meisje, maar een ondertrouwd (verloofd) meisje. Maria was ondertrouwd met Jozef (Lukas 1:27). Zo werd ook Jozef uitgekozen om voor Jezus te zorgen, zodat Gods Zoon ook een aardse vader zou hebben. Jezus werd in Bethlehem geboren (Micha 5:1) en groeide op in Nazareth.  

Waarom is de Heere Jezus zo bijzonder?
Het bijzóndere aan de Zoon van God is: Hij is zowel God als mens. Hij is als baby geboren op aarde en heeft alles meegemaakt en beleefd net als wij. Maar er was wel één groot verschil: Hij zondigde niet! Hij maakte geen fouten en was Zijn hemelse Vader in alles gehoorzaam. En omdat Hij zonder zonde was, kon Hij als Enige uiteindelijk doen wat God van Hem vroeg: sterven aan het kruis om de zonden van de mensen op Zich te nemen. Door dit voor ons te doen, is de kloof tussen God en mensen overbrugd en kunnen onze zonden vergeven worden.  

Gods reddingsplan voor de mensen
God houdt zoveel van de mensen dat Hij ons wil redden, zodat wij in vrede met Hem en met andere mensen kunnen leven. In het Nieuwe Testament - in Johannes 3:16 - staat: ‘Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.’ Omdat wij hebben gezondigd, hebben we straf en zelfs de dood verdiend. Maar de Heere God heeft Zijn Zoon Jezus gegeven om Hem in onze plaats te laten sterven.  Een volgende keer leren we meer over het lijden en sterven van de Heere Jezus en wat dat voor ons betekent.

Wendy Born

Deel 3 - dood en opstanding van Jezus Christus

Jezus op aarde
Nadat de Heere Jezus werd geboren, hebben Jozef en Maria Hem opgevoed in Nazareth. Over deze periode wordt in de Bijbel weinig vermeld. Wel kunnen we in Lukas 2:41-52 lezen dat Jezus toen al veel wist over de dingen van Zijn hemelse Vader. Toen Hij ongeveer 30 jaar oud was, begon Hij Zijn ‘werk’ op aarde. Hij deed veel wonderen en tekenen en genas zieken. Hierin was Hij in alles gehoorzaam aan God, Zijn hemelse Vader. In de eerste vier Bijbelboeken van het Nieuwe Testament kun je hier veel over lezen. We zien daar ook dat Hij twaalf discipelen (leerlingen) uitkoos die met Hem meegingen tijdens Zijn bediening (werk). Het was Zijn verlangen dat de mensen in Israël (de Joden), maar ook de andere volken daarbuiten (de heidenen), in Hem zouden gaan geloven als Zoon van God.

Helaas geloofden niet alle Joden dat Jezus de Zoon van God was. Sommige mensen zagen Hem wel als een bijzonder Persoon, maar velen vonden Hem maar lastig. Zij ergerden zich aan Hem. Hij vertelde dingen die ze liever niet wilden horen en daarom wilden ze Hem het liefst doden. Uiteindelijk is dat ook gebeurd...  

Bij nr. 3 op het overzicht zie je een kruis. Dit staat symbool voor de dood van de Heere Jezus aan het kruis. Hij heeft voordat Hij stierf heel veel geleden. Hij werd geslagen, gegeseld en bespot. Uit liefde voor jou en mij onderging Hij dat allemaal. God Zelf zorgde op deze manier voor de ENIGE uitweg om het tussen Hem en de mensen weer goed te maken. Het is best moeilijk om dit te begrijpen, maar uiteindelijk was dít Gods plan om ons te kunnen redden van de dood die wij - vanwege onze zonden - verdienen.
Op het overzicht zie je naast het kruis bij nr. 3 een klein pijltje omhoog. Dit staat symbool voor de opstanding van de Heere Jezus uit de dood. Want Hij is niet in het graf gebleven, maar na drie dagen is Hij opgestaan uit de dood. Hij leefde weer omdat God Hem had opgewekt. Nu hoeven wij, als we in Hem geloven, nooit meer bang te zijn voor de dood. De Heere Jezus is sterker dan de dood!  

Wat kies jij?
Alle mensen staan tijdens hun leven voor de keuze of ze dit willen geloven of niet. Geloven betekent dus dat je erop vertrouwt dat het wáár is wat God zegt in de Bijbel. En óók dat je gelooft dat de Heere Jezus voor jouw zonden aan het kruis is gestorven. Als jij dit gelooft en bij Hem wilt horen (een kind van Hem wilt worden), mag je Hem dat vertellen. Je kunt bidden en zeggen dat je Hem nodig hebt. Je mag Hem bedanken voor wat Hij heeft gedaan voor jou aan het kruis en Hem vragen of Hij je leven wil leiden. Als je het moeilijk vindt om dit zelf te vragen aan de Heere God, kun je iemand anders vragen om met jou te bidden en om het nog verder uit te leggen.  

De volgende keer kun je lezen over de Hemelvaart van de Heere Jezus en wat dat voor ons betekent.  

Wendy Born

Deel 4 - de hemelvaart van Jezus

Nadat de Heere Jezus was opgestaan uit de dood, ging Hij niet direct terug naar God de Vader in de hemel. Hij is nog veertig dagen op aarde gebleven. Er was bij Zijn opstanding wel iets bijzonders gebeurd met Zijn lichaam. Dat was volkomen veranderd. Hij had een nieuw lichaam gekregen - een ‘verheerlijkt’ lichaam. Daarmee kon Hij zelfs door gesloten deuren.
Hij liet zich eerst zien aan enkele vrouwen die bij Zijn graf waren geweest (Matteüs 28:9-10). En nog op diezelfde dag stond Hij ’s avonds plotseling binnen bij de discipelen (Johannes 20:19). Een van hen, Thomas, was daar niet bij. En eerst wilde hij niet geloven dat Jezus weer leefde. Maar toen Jezus opnieuw bij de discipelen kwam, liet Hij Thomas Zijn wonden in Zijn handen en Zijn zij zien. Toen geloofde hij het pas! (Johannes 20:24-29). Nog weer later vertoonde de Heere Jezus zich aan meer dan 500 mensen tegelijk (1 Korinthe 15:6). Velen waren verbaasd dat ze Jezus weer zagen omdat ze wisten dat hij gestorven en begraven was.
In de veertig dagen die Jezus na Zijn opstanding op aarde doorbracht, sprak Hij met Zijn discipelen over het Koninkrijk van God (Handelingen 1:3). Er zal namelijk een dag komen dat Hij weer terugkomt op aarde, maar dan als Koning. Dit is nog niet gebeurd, we wachten hierop. Je kunt dit op de tijdlijn al wel zien bij nr. 13.

Veertig dagen na Zijn opstanding ging Jezus met Zijn discipelen naar de Olijfberg, dichtbij Jeruzalem. Daar beloofde Hij hen dat zij spoedig de Heilige Geest zouden ontvangen. Hij droeg de discipelen op om in Jeruzalem te blijven wachten tot de Heilige Geest gekomen zou zijn (hierover lezen we in een volgend deel). Daarna zegende Hij hen en terwijl Hij dat deed, werd Hij opgenomen in de hemel. Bij het overzicht hierboven zie je bij nr. 4 een pijl omhoog. Deze staat symbool voor de hemelvaart van de Heere Jezus. In Handelingen 1:9-10 kunnen we lezen dat de hemelvaart van Jezus toen werkelijk is gebeurd. Hij steeg langzaam op terwijl Zijn discipelen Hem zagen verdwijnen in de wolken. Daarna verschenen er twee engelen aan de discipelen. Die engelen beloofden dat Jezus op zekere dag op dezelfde manier zal terugkomen, zoals ze Hem naar de hemel hebben zien gaan (Handelingen 1:11).

De hemelvaart was een belangrijke gebeurtenis omdat dit het einde betekende van Jezus’ werk (bediening) op aarde. God de Vader had Zijn Zoon uit liefde naar de aarde gestuurd toen Hij in Bethlehem werd geboren en nu keerde de Zoon terug naar de Vader. Alles waar de Heere Jezus voor naar de aarde was gekomen, had Hij volbracht. Daarmee heeft Hij gedaan wat God de Vader van Hem vroeg.
De Heere Jezus ging weer terug naar de hemel om daar een plaats voor ons klaar te maken in het Vaderhuis (Johannes 14:2). Hij heeft beloofd om Zijn Gemeente (alle mensen die in Hem geloven) op te komen halen als deze plek helemaal klaar is. Dan mogen wij voor eeuwig bij Hem zijn!

De Heere Jezus is nog altijd in de hemel, ook wel het paradijs genoemd. Daar bidt en pleit Hij voor ons. Dat betekent dat Jezus Zijn best doet om Zijn Vader aan te tonen dat de mensen die in Hem geloven geen straf meer verdienen.

Een volgende keer kun je lezen over de komst van de Heilige Geest.

Deel 5 - De komst van de Heilige Geest

Kort voordat de Heere Jezus naar de hemel ging, beloofde Hij Zijn discipelen dat zij spoedig de Heilige Geest zouden ontvangen. In Johannes 14:16-17 kun je lezen dat God hen niet alléén zou achterlaten, maar de Heilige Geest (de Trooster) naar hen zou zenden (Johannes 14:26). Hij had hen ook gezegd dat zij in Jeruzalem moesten wachten tot de Heilige Geest zou komen. De discipelen zullen zich waarschijnlijk afgevraagd hebben Wie dat zou zijn en waarom het nodig was dat Hij kwam.
Tien dagen nadat Jezus naar de hemel gegaan was, kwam de Heilige Geest inderdaad naar de aarde. In de Bijbel wordt deze dag de Pinksterdag genoemd (Handelingen 2). Op die dag kwamen ongeveer 3000 mensen tot geloof en ontvingen daarna de Heilige Geest. In het overzicht wordt de komst van de Heilige Geest afgebeeld met symbool nr. 5.

Wie is de Heilige Geest?
De Heilige Geest is als het ware de Plaatsvervanger van de Heere Jezus op aarde. De Heilige Geest is onderdeel van de Goddelijke Drie-eenheid. Dat betekent dat God (de Vader), Jezus Christus (de Zoon) én de Heilige Geest in feite drie Personen zijn, maar samen toch ook weer één. Dit is voor ons mensen best moeilijk te begrijpen. Je zou het kunnen vergelijken met water: je hebt vloeibaar water, bevroren water (ijs) en waterdamp (stoom). In elke vorm is het water, maar ze hebben alle drie andere kenmerken.  

Voor wie is de Heilige Geest?
De Heere Jezus heeft beloofd dat de Heilige Geest aan iedereen wordt gegeven die in Hem gelooft (1 Korinthe 12:13). Hij komt als het ware ín ons wonen (1 Korinthe 6:19). Als je eenmaal de Heilige Geest hebt ontvangen, zal Hij altijd in je blijven wonen en je nooit meer in de steek laten (Efeze 1:13-14). Hij zal er altijd voor je zijn, óók op die momenten dat je het niet merkt. Je mag erop vertrouwen dat Hij er altijd is, want God heeft dat beloofd.
Ongelovigen kunnen de Heilige Geest niet ontvangen - alleen diegenen die bij Jezus Christus horen. Mensen die niet in de Heere Jezus geloven, zullen daarom van God, Jezus en de Bijbel niet veel  kunnen begrijpen (Johannes 14:17).

Wat doet de Heilige Geest?
Als je de Heilige Geest ontvangen hebt, zal Hij je leiden in je leven. Hij helpt je om de Bijbel te begrijpen en de Heere Jezus steeds beter te leren kennen. Ook wil Hij je helpen om niet te zondigen en om goede keuzes te maken in het dagelijks leven. Hij zal je bovendien moed en kracht geven om over de Heere Jezus te vertellen aan de mensen om je heen. Ook leert de Heilige Geest ons hoe we kunnen bidden (Romeinen 8:26a). Bovendien geeft Hij ons inzicht in wat er in de toekomst zal gaan gebeuren (Johannes 16:13).

Start van de Gemeente Allen die in de Heere Jezus geloven, worden samen ‘de Gemeente’ genoemd. Toen de mensen op de Pinksterdag de Heilige Geest hadden ontvangen, is de Gemeente ontstaan. Mensen die bij de Gemeente horen, worden in Handelingen 11:26 voor het eerst christenen genoemd.  

Een volgende keer zal ik meer over de Gemeente vertellen en waarom deze belangrijk is.  

Reageren?