Allerlei - jrg. 78-14

Feike ter Velde • 78 - 2002/03 • Uitgave: 14
Wachten op terreurbevel

Vijf Amerikaanse mannen van Jemenitische afkomst die in Buffalo in de Amerikaanse staat New York zijn aangeklaagd wegens steun aan het terreurnetwerk AlQaeda, wachtten op een opdracht voor een aanslag. Dit meldt de krant The New York Times.
Of die aanslag op korte termijn gepleegd zou worden, weet de Amerikaanse justitie niet. De vijf in de VS geboren mannen hebben in de zomer van vorig jaar een intensieve training gevolgd in het kamp Al Farouk in Afghanistan. Daarna zijn ze naar de VS teruggestuurd om op een opdracht te wachten.
De Amerikaanse overheid zei dat de aanhouding van de vijf, vrijdagavond, de eerste keer was sinds 1 1 september 2001 dat een actieve cel van Al-Qaeda is opgerold.


Onze God is ontzagwekkend

Men heeft de volgende berekeningen gemaakt: Mozes en zijn volk waren bevrijd uit Egypte en kwamen in de woestijn. Maar tussen de twee en drie miljoen mensen te eten geven vraagt ongeveer 1500 ton (anderhalf miljoen kilo) voedsel per dag_ Dat vraagt twee goederentreinen van elk ongeveer tweeëntwintighonderd meter lang.
Daarnaast had men vierduizend ton wier miljoen kilo) hout per dag nodig om eten te koken. Dat vraagt nog eens enkele goederentreinen van elk zo'n vijftienhonderd meter lang, elke dag en dat gedurende veertig jaar. Zij hadden natuurlijk ook water nodig. Bij minimaal gebruik betekent dit meer dan negenenveertig miljoen liter elke dag. Treinen met tankwagons van in totaal zevenentwintig honderd kilometer lengte zijn daarvoor dagelijks nodig.
In de nacht staken ze de Rode Zee droog over. Als ze twee-aan-twee via een smal pad overstaken dan stond er een rij van twaalfhonderd kilometer en de overtocht zou vijfendertig dagen en nachten duren. Daarom moet het pad door de zee ongeveer vier en een halve kilometer breed zijn geweest, zodat ze over een breedte van zo'n vijfduizend mensen konden doortrekken. De plaats waar men de tenten opsloeg moest ongeveer zo groot zijn als de provincie Utrecht.
Zou Mozes dit allemaal tevoren hebben berekend? Niet waarschijnlijk. Mozes vertrouwde op God, die Zelf voor de kinderen Israëls zorgde.
Zou deze God moeite hebben om voor ons te zorgen op onze levensweg? De God van Israël is een ontzagwekkende God. Iemand zei: "Onze dagen zijn soms moeilijk op z'n best, maar als we bidden in geloof doet God de rest".