Allerlei - jrg. 78-22

Feike ter Velde • 78 - 2002/03 • Uitgave: 22
Dreiging voor Israël
Brigade generaal Ruth Yaron, een militaire woordvoerster, zei dat Israël slechts drie minuten de tijd heeft na een raketaanval van Irak. Maar, voegde ze eraan toe, dat is voldoende tijd om een veilige plaats op te zoeken en te luisteren naar de instructies die komen van de Israëlische legerradio. Gedurende de Golfoorlog van 1991 vuurde Irak negenendertig Scudraketten op Israël af met een conventionele explosieve lading. Israël moet echter ernstig rekening houden met de mogelijkheid van chemische of biologische ladingen, als Saddam Hoessein verder in het nauw wordt gedreven.


Korea
Als Noord-Korea zijn kernreactoren reactiveert, kan het land binnen enkele maanden een kernbom produceren. Die vrees spreken Amerikaanse functionarissen uit. Het Noord-Koreaanse leger zal de VS 'genadeloos straffen' in geval van een kernoorlog. Dat zei de Noord-Koreaanse minister van Defensie Kim ll-chol dinsdag. Kim zei dat het leger 'tot het einde zal vechten tegen de imperialisten en vijanden onder de huidige ernstige situatie'. "De Amerikaanse haviken zijn arrogant genoeg om zonder grond te beweren dat Noord-Korea een kernwapenprogramma heeft nagestreefd, waardoor het vijandige beleid jegens Noord-Korea in een uiterst gevaarlijke fase is gekomen", zei Kim tegen het staatspersbureau Central News Agency. De Amerikanen willen eerst overleg met Noord-Korea.

Palestijnen domineren media
De Palestijnen domineren de berichtgeving in de Nederlandse media. Tot die conclusie komt de journalist Louis Zweers in het vakblad De Journalist. Voortdurend worden er foto's en videobeelden getoond die door de lens van Palestijnen werden vastgelegd. Dat geeft een verwrongen beeld, stelt Louis Zweers in zijn rapport. Tekenend was dat beelden van Israëlische soldaten, geknield naast gewonde Palestijnen in Ramallah, om ze te verzorgen, in de Nederlandse media nergens werden getoond, omdat ze niet door Palestijnen werden gemaakt maar door buitenlanders. De beelden werden door Nederlandse redacties afgedaan als propagandistisch.