Allerlei - jrg. 79-03

Feike ter Velde • 79 - 2003/04 • Uitgave: 3
Satanisme
In Zuid-Afrika is een rapport bekend geworden dat er in de provincie Gauteng in honderden scholen leerlingen betrokken zouden zijn bij satanisme. Dr. Kobus Jonker, die veel onderzoek doet naar occulte verschijnselen in Zuid-Afrika zegt, dat er zo’n 62.000 satanisten zijn in Zuid-Afrika, waarvan 80 % onder de achttien jaar. In satanische rituelen in Zuid-Afrika komen jaarlijks mensen om het leven.

Evolutietheorie
Een computerdeskundige, Jan Kapteyn, liep door de gangen van een universiteitsgebouw samen met een professor, bij wie hij gevraagd was een computerstoring te verhelpen. Ze liepen langs allerlei afbeeldingen die de evolutietheorie weergaven. De geleerde zag aan het gezicht van zijn gast, dat hij het met die plaatjes niet erg eens was. De professor vroeg hem waarom. Hij zei vrijmoedig, dat volgens hem iedereen die hersens heeft en die ook gebruikt, weet dat dit ongelofelijke fantasie is. De professor antwoordde: Hoewel ik wetenschapper ben, kan ik niets van deze plaatjes bewijzen. Ik heb echter geen andere keuze dan ze te accepteren. Is dat door de druk van de omgeving?, vroeg de computerman. Nee, maar als ik dit afwijs, zei de geleerde, dan moet ik aanvaarden dat er een schepping heeft plaatsgevonden. In dat geval moet ik erkennen dat er een Schepper is, die ook mij heeft geschapen. Die Schepper zou dan volle zeggenschap over mijn leven hebben. En dat accepteer ik niet, omdat ik mijn eigen baas wil blijven"
Van: Jan Kapteyn / http://users.tpg.com.au/kapteyn

Pakistan
In 1991 is het strafrecht van Pakistan aangepast aan de sjaria, maar nu heeft de provinciale regering van het noordwesten van Pakistan besloten de sjaria helemaal in te voeren. Dit is het gebied dat aan Afghanistan grenst. In een groot deel van de provincie zullen alle muziekprogramma’s en bioscopen verboden worden, evenals alcohol, dansen en andere vormen van ontspanning. De nieuwe wetgeving zal verder de rechten van vrouwen sterk inperken. Het maken van foto’s van vrouwen in het openbaar wordt verboden, en alle vrouwen – zowel moslims als niet-moslims – moeten sluiers dragen die het gehele lichaam bedekken. Islamitisch onderwijs zal verplicht worden voor iedereen, en bij alle scholen, universiteiten, zakencentra en hotels zullen moskeeën verrijzen. Net als in Saoedi-Arabië komt er een godsdienstpolitie om toezicht te houden op de handhaving van de zedenwetten. (Reformatorisch Dagblad)

Rusland
Eind maart heeft de geheime politie alle boeken van een christelijke straatbibliotheek in Neftekoemsk in beslag genomen. Rond half twaalf ’s morgens doken plotseling twee agenten van de geheime politie op voor de boekenstal. Ze vorderden direct de paspoorten van Vitali Novikov en Roman Versjovski. Ook werden alle boeken in beslag genomen. Toen één van de baptisten de namen van de politieagenten probeerde op te schrijven, sloegen ze het notitieblok uit zijn handen en verscheurden het. Later op de dag vond bij deze baptist een huiszoeking plaats door de geheime politie. Na deze huiszoeking kregen beide baptisten hun paspoort weer terug, met de waarschuwing zich niet meer bezig te houden met het verspreiden van geestelijke lectuur. Neftekoemsk ligt in het zuiden van Rusland. (Friedensstimme)