Allerlei - jrg. 79-19

Feike ter Velde • 79 - 2003/04 • Uitgave: 19
Eritrea houdt christenen gevangen
Van de 62 studenten uit Asmara die in augustus jl. wegens het bezit van een bijbel werden opgesloten in zeecontainers zonder licht of ventilatie, zijn de meesten vrijgelaten zonder dat zij hun evangelische geloof hebben herroepen. Zes zitten nog steeds gevangen; nu niet meer in containers maar in ondergrondse cellen zonder licht of ventilatie, waar zij slechts één maal per dag naar de wc mogen. De twaalf jonge protestanten van de Dubre Bethelkerk, die op 7 september in Asmara gearresteerd zijn tijdens een gebedssamenkomst, zitten nog steeds vast. Over het lot van de 79 militairen, van wie 16 vrouwen, die sinds maart 2002 vanwege hun evangelische geloof gevangen zitten in Assab, is weinig meer bekend dan dat zij zeer slecht worden behandeld. De afgelopen maanden zijn evangelische christenen gearresteerd in de steden Massawa, Adi-Abyto, Keren, Mendefera, Adikualla, Nakfa en Adikihe. Dit brengt het aantal geloofsgevangenen in Eritrea op 230. (Compass Direct)

Toerist beschoten
Een gepensioneerde medewerker van het Zuid-Amerikaanse evangelische radiostation HCJB, Gustavo Molina en zijn dochter Kathy waren onder de vijf toeristen die onlangs bij de Jordaanse grensovergang met Israël, bij Eilat, werden beschoten door een arabier. De Israëlische grenspolitie schoot de terrorrist dood. De vijf slachtoffers behoorden bij een groep van 29 Zuid-Amerikaanse christenen, die een bezoek aan Egypte, Jordanië en Israël brachten.

Hamas test nieuwe Kassamraket
De Palestijnse terreurorganisatie Hamas testte onlangs een nieuw type Kassamraket in Gaza. Men vuurde de raket in zee af. Er werd een afstand van 17 km bereikt, zeven kilometer meer dan met het oude model. Nu kan men vanuit Gaza de Israëlische stad Ashkelon bereiken. (Ha’aretz)

Hartoperatie in Israël
Enkele weken geleden werd in Israël een Iraakse baby – een meisje – met een ernstige hartafwijking, geopereerd. Twee dagen na de geboorte ontdekte een hartspecialist van het Amerikaanse leger in Irak, John Scott, de hartafwijking bij het kind. Ter plekke was ook een Amerikaanse christen, Jonathan Miles, van de christelijke organisatie Shevet Achiem, die hartoperaties tracht te regelen van Arabische kinderen in Israël. Na een noodoperatie in Bagdad door een Iraakse arts, die werd geïnstrueerd, via een satelliettelefoon, door een Israelische kindercardioloog, kon de baby, Bayan Jassem, overgebracht worden naar Israël voor de levensreddende operatie door dr. Lior Sasson in het Wolfson Medisch Centrum in Holon. De kosten bedragen zevenduizend dollar, die worden gedragen door Shevet Achiem en de organisatie ‘Save a Child’s Heart". De ouders in Irak hoeven niets te betalen. Shevet Achiem brengt gemiddeld per week drie Palestijnse baby’s met hartproblemen van Gaza en de West-Bank naar Israël voor medische hulp door het Wolfson Medisch Centrum.