Allerlei - jrg. 79-21

Feike ter Velde • 79 - 2003/04 • Uitgave: 21
Jordaanse weduwe moedeloos
De Jordaanse weduwe, Siham Qandah, vecht al vijf jaar voor het recht haar eigen kinderen te mogen opvoeden. Dochter Rawan (15) en zoon Fadi (14) zijn indertijd met toestemming van hun vader christelijk gedoopt. Maar sinds zijn overlijden is het voogdijschap naar een islamitische oom gegaan. Sinds hij ontdekte dat Qandah haar kinderen een christelijke opvoeding geeft, eist hij de volledige voogdij over de kinderen. Qandah heeft zijn voogdijschap juridisch aangevochten. Dit is een eindeloze juridische strijd geworden, zonder enig succes. Al die tijd leven Qandah en haar kinderen onder ondraaglijke spanning. Het enige lichtpuntje was de verbale steun die zij toegezegd kreeg van de koninklijke familie. "Maar omdat het een rechtszaak is," zei prins Mired, "blijft het moeilijk voor iemand uit de koninklijke familie om zich ermee te bemoeien. Wij willen niet beschuldigd worden van inmenging in de rechtsgang." "Ze beloven me van alles," klaagt Qandah, "maar er gebeurt niets. Ik reken alleen nog maar op God en de gebeden van zijn volk."
Bron: Compass Direct

Iraakse wapens
"Saddam Hoessein had massavernietigingswapens en kon deze binnen 45 minuten lanceren", zegt een Iraakse legerofficier. Luitenant-kolonel Al-Dabbagh onthulde aan de London Telegraph het opstellen van de wapens in de nachtelijk uren, eind 2002, ook in zijn eigen militaire zone. In september 2002 werd dit al gemeld door de Britse Geheime dienst. De kolonel zegt de bron van deze mededeling te zijn, die zo controversieel ligt nu deze wapens niet werden gevonden. "Ik ben de bron van deze mededeling en zij is voor honderd procent waar", zegt al-Dabbagh. "De lancering was zelfs binnen een half uur mogelijk", onderstreept deze militaire leider.
Bron: Fox News

Pakistaanse jongen tot moslim gedwongen
De Pakistaanse jongen Zeeshan Gill was na schooltijd op weg naar huis toen hij op 7 november jl. ontvoerd werd naar een madrasa (koranschool), waar hij gedwongen werd moslim te worden. Omdat het ramadan was, dwongen z’n ontvoerders hem om dagelijks te vasten. Daarnaast kreeg Zeeshan les in het gebruik van geweren, pistolen en handgranaten. Zijn moeder Razia ontdekte na drie dagen zoeken dat haar zoon in de Jamai-moskee werd vastgehouden. Toen zij samen met een deurwaarder en een functionaris van de rechtbank Zeeshan daadwerkelijk ontmoette, vertelde deze dat hij was overgegaan tot de islam en dat hij niet naar zijn moeder terug wilde.
Ook voor de rechtbank verklaarde de jongen later dat hij uit eigen vrije wil tot de islam was overgegaan, en dat hij pas naar zijn moeder terugwilde als zij ook moslim zou worden. Moeder Razia vroeg de rechter om Zeeshan onder vier ogen te mogen spreken, maar de rechter liet dat niet toe. Op 24 november ging de jongen opnieuw naar huis, om zijn kleren op te halen. Hij vertelde dat zijn leermeesters hem naar Raiwind wilden zenden, waar hij een training zou krijgen om van daaruit naar Kasjmir uitgezonden te worden voor de djihaad. Samen met een andere zoon slaagde moeder Razia erin om Zeeshan naar hun ouderlijke geboorteplaats Multan te ontvoeren. Daar werd hij in contact gebracht met de mensenrechtenorganisatie CLAAS, die zijn zaak nu behartigt.
(Reformatorisch Dagblad)