Allerlei - jrg. 79-23

Feike ter Velde • 79 - 2003/04 • Uitgave: 23
Gebed
Rabbijn Shlomo Eliahu raadt internetters aan een gebed op te zeggen voordat ze hun computer aanzetten: "God, help mij alstublieft mijn computer te reinigen van virussen en verdorven foto's die mijn werk storen en ruïneren, zodat ik mijzelf zal kunnen reinigen van zonde", luidt het gebed. Eliahu heeft het gebed geformuleerd nadat hij een stroom vragen had gekregen van orthodoxe joden die bezorgd waren dat de verleiding van sekssites het gezinsleven op het spel zet.
Bron: Joods.nl

Kernoorlog komt dichterbij
Het gevaar van een kernoorlog is ‘nog nooit zo groot geweest als vandaag de dag’, waarschuwt IAEA-directeur Mohamed el-Baradei. "Een kernoorlog komt dichterbij, als we ons niet beraden op een nieuw internationaal controlesysteem", zegt de directeur van de atoomwaakhond in een interview met de Duitse krant Der Spiegel, dat maandag wordt gepubliceerd. "Ik vrees dat de kernwapens in handen komen van terroristen."
"Er is een zwarte markt ontstaan, die zich kenmerkt door een fantastische sluwheid. In een land wordt het plan ontworpen,
in een ander land worden centrifuges gebouwd, die via een derde land verscheept worden. Daarbij zijn onderlegde atoomwetenschappers, gewetenloze bedrijven, en mogelijk ook overheidsorganen betrokken. Het is duidelijk dat de internationale controles de laatste jaren compleet hebben gefaald."
El-Baradei ‘moet helaas toegeven’ dat de controleurs van zijn Internationale Agentschap voor Atoomenergie (ISES), er niet in geslaagd zijn te verhinderen dat Israël, India en Pakistan kernbommen ontwikkelden. Ook de ‘minikernbommen’ van de VS kunnen de drempel voor een kernoorlog verlagen.
El-Baradei is kritisch over de VS, die andere landen (Iran, Noord-Korea) dwingen te ontwapenen. "Daarvoor ben ik verantwoordelijk en niemand anders."

Afrika voor Christus
Velen zullen versteld staan – gelet op alle negatieve berichtgeving en gewelddadigheid - uit de cijfers te zien dat Afrika toch steeds verder voor het Evangelie wordt gewonnen. In 1900 waren er 8 miljoen christenen op het Afrikaanse continent – dat is 10 % van de bevolking. In het jaar 2000 waren er 350 miljoen christenen in Afrika – dat is ongeveer 48%. De groei van evangelische kerken is daarbij het meest spectaculair. In 1900 waren er 1,6 miljoen evangelische christenen – dat 1,5 %. In 2000 echter 116 miljoen dat is 14,8 % De snelle kerkgroei is vooral indrukwekkend in Mozambique, Zambia, Zimbabwe, Soedan, Ethiopië and Nigeria. De Islam is vandaag de grootste uitdaging en ook bedreiging voor christenen in Afrika. Er zijn naar schatting 320 miljoen moslims in Afrika – dat is 41% Ongeveer 160 miljoen moslims wonen ten Noorden van de Sahara in de zeven Arabisch sprekende landen van Noord-Afrika. Zuidelijker, in zwart Afrika, zijn er 157 miljoen moslims.
De scheidslijnen tussen moslimgebieden en waar voornamelijk christenen wonen lopen dwars door landen heen. Op die scheidslijnen is er sprake van toenemende agressieve islamitische houding. Christelijk zendings- en hulpverleningswerk ontmoet vooral in Noord Afrika een vijandige islamitische Jihad.
(Bron: Frontline Fellowship)