Allerlei - jrg. 80-04

Feike ter Velde • 80 - 2004/05 • Uitgave: 4
Land voor vrede?
Israël staat voortdurend onder druk om land op te geven voor vrede. Dat is de grootste drogreden van de omringende moslimlanden. Egypte, Jordanië. Libanon, Syrië, Irak, Iran en Saoedie-Arabië beslaan totaal 5.527.383 km2 grondgebied. Israël heeft 20.770 km2. Dat komt neer op 0,375 %

Nieuwe chip in Israël
Dat de ‘high-tech’ industrie van Israël van wereldformaat is dat weten vriend en vijand van de Joodse staat. Intel onderzoekers in Israël hebben nu een nieuwe chip ontwikkeld, waardoor informatie met de snelheid van het licht kan worden doorgegeven. Electronische informatie wordt in de chip omgezet in optische, waardoor de snelheid tienmaal groter wordt. Het wordt een nieuwe revolutie in de technologie van de computer en de telecommunicatie, zonder verhoging van kosten, zo laat Amir Elstein van Intel-Israël weten, aan de krant The Financial Express. Alles kan binnen de bestaande infrastructuur worden aangepast.

Terreur in Jordanië
De Jordaanse staatstelevisie heeft een bekentenis uitgezonden van een gearresteerde groep Al Qaidaterroristen, verbonden aan de beruchte terrorist Musab al-Zarqawi, die ook door Amerika wordt gezocht. Deze groep plande een aanval met chemische wapens op het gebouw van de Jordaanse geheime dienst in Amman. Naar schatting hadden er tachtigduizend doden kunnen vallen als de aanval niet op tijd was verijdeld en de daders gepakt. Al-Zarqawi liet via een geluidsbandje op internet weten dat zijn groep meer in petto heeft tegen de Jordaanse regering. "Verschrikkelijke gebeurtenissen staan u te wachten", zo liet hij weten. De ontdekking van het complot heeft in Jordanië grote angst gebracht. Het land heeft een vredesakkoord met Israël, nauwe banden met de Verenigde Staten en is een stabiele factor in het Midden-Oosten.
Al-Zarqawi zei: "De Jordaanse regering handelt in overeenstemming met haar Joodse en christelijke heren, die zij dient". De terroristen zijn via Syrië het land binnengekomen, maar dat ontkent Damascus.

Feike ter Velde