Allerlei - jrg. 80-10

Feike ter Velde • 80 - 2004/05 • Uitgave: 10
Christenen en Joden gedemoniseerd
Schoolkinderen in Saoedi-Arabië wordt via schoolboeken geleerd Christenen en Joden te kleineren en te vernederen. Deze schoolboeken worden door het ministerie van onderwijs aan de scholen verstrekt. Heel de Westerse wereld wordt al in de boekjes voor 6-jarige leerlingen gedemoniseerd, omdat "Alle godsdiensten buiten de Islam vals zijn".

President pleit voor onthouding
Het aantal Aids-patiënten wereldwijd stijgt schrikbarend. Na Afrika lijkt de epidemie vooral steeds sterker te worden in Azië en Oost-Europa. Op de 15e internationale Aids-conferentie in Bangkok was slechts één regeringsleider aanwezig: president Museveni van Oeganda. In dat Afrikaanse land is de onthoudingscampagne van de overheid één groot succes. Sinds de overheid aan het begin van de jaren '90 onthouding 'predikt' is het aantal hiv-besmettingen met 30% afgenomen. In Oeganda wordt de jeugd daarnaast voortdurend gewezen op het belang van stabiele relaties en huwelijkstrouw. De vrouw van de Oegandese president, mevrouw Janet Musaveni, is een publiekelijk voorstander van Ware Liefde Wacht en zal op de Olympische Spelen in Athene ook spreken tijdens de "True Love Waits Declaration" die internationale afdelingen van Ware Liefde Wacht daar houden. Eerder deze week bekritiseerde Mabel Wisse Smit de Amerikaanse aanpak, die ook in de eerste plaats de onthoudingsboodschap bevat, daarnaast stimulering van trouw binnen relaties en op de derde plaats condoomgebruik.

Terreur in Nederland
Volgens het ministerie van Justitie behoort de, in Nederland wonende en nu gearresteerde Syriër, Gaffar H., tot de criminele organisatie van Osama bin Laden. Hij heeft – samen met een in Nederland wonende Libanees – plannen gemaakt om tijdens de Nijmeegse vierdaagse een terreuraanslag te plegen. De politie van Breda arresteerde vijf Irakezen en loste daarmee meer dan zestig inbraken bij supermarkten en benzinestations op. Wat woont er toch allemaal in Nederland?

Ook elders in Europa
De Duitse justitie deed onlangs invallen in achttien moskeeën over het hele land op zoek naar terroristische activiteiten. Meer invallen en huiszoeking zullen volgen. In Engeland wordt een speciale antiterreureenheid opgezet met de achthonderd specialisten van Noord-Ierland. Daar is het nu rustig, maar de islamitische dreigingen in de Britse samenleving maken speciale maatregelen nodig.