Allerlei - jrg. 80-11

Feike ter Velde • 80 - 2004/05 • Uitgave: 11
Sabbatklok in Jeruzalem
De komende tijd zal hard gewerkt worden aan de bouw van een 25 meter hoge sabbatklok die de westelijke ingang van de stad meer aanzien moet geven. De westelijk ingang biedt toegang tot de stad vanuit de richting Tel Aviv. Men rijdt door het gebergte van Judea en klimt op naar het veel hoger gelegen Jeruzalem waar de sabbatklok straks zal verwelkomen wie binnentreden.

Corruptie rond Arafat
Allerlei Palestijnse groeperingen eisen van Jasser Arafat dat hij een einde zal maken aan de corruptie rondom hem en vanuit zijn hoofdkwartier in Ramallah. Ook wil men niet langer dat hij zijn vriendjespolitiek voortzet. Onlangs werd zijn neef, Moussa, nog aangesteld als hoofd van zijn geheime dienst. Abu Mohammed van de beruchte Al-Aqsabrigade heeft gewaarschuwd voor veel bloedvergieten als Arafat niets doet. Onder internationale druk wil Arafat allerlei groepen ontwapenen. In de strijd om de macht wordt nu het argument ‘corruptie’ gebruikt, maar gevreesd moet worden dat zij, die de corruptie willen bestrijden, zelf ook corrupt zijn. Het gaat om de macht, vooral in Gaza, van waaruit Israël zich wil gaan terugtrekken. Arrafats ex-veiligheidschef Mohammed Dahlan speelt een cruciale rol in de strijd tegen Arafat en zijn bende.

Uitbreiding nederzetting
Het Israëlische kabinet heeft toestemming gegeven voor de bouw van zeshonderd nieuwe woningen in Ma’ale Adumim, een stad op de Westelijke Jordaanoever. De stad (nederzetting) ligt dichtbij Jeruzalem – richting Jericho – en telt al tegen de 30.000 inwoners.

Europa en de nazi's
Volgens prof. Mr. H.U.Jesserun d’Oliveira, oudhoogleraar aan het Europees Universitair instituut te Florence, ontleent het verenigd Europa haar ideeën tot eenwording voor grote delen uit het gedachtegoed van de Nazi’s. Eén van de Duitse denkers uit de nazi-tijd, Carl Schmitt, [maar er waren er meer] heeft grote invloed gehad op het Europese verenigingsdenken van na Hitler. Deze laatste droomde van zijn duizendjarige Europese Rijk, wat hij met militair geweld dacht te realiseren. Na Hitler wordt het gerealiseerd via onderlinge verdragen, de Europese instituties en de Europese wetgeving.
Bron: NRC-Handelsblad