Allerlei - jrg. 80-21

Feike ter Velde • 80 - 2004/05 • Uitgave: 21
Belangrijke huiskerkleider opgepakt
De veiligheidspolitie heeft de huiskerkbeweging in China een enorme slag toegebracht. Op 2 december werd Zhang Rongliang plotseling opgepakt, op straat in Zhenzhou, provincie Henan. Dat hebben medewerkers van Open Doors in China bekend gemaakt. Br. Zhang is leider van het Fangchen-netwerk, een huiskerkverband waarbij naar schatting 5 miljoen gelovigen zijn aangesloten. China heeft z’n strijd tegen de huiskerkbeweging het afgelopen jaar fel opgevoerd. De controles zijn verscherpt, diverse sleutelfiguren zijn gearresteerd en hele netwerken lamgelegd. Volgens het persbureau Compass Direct is een christenvrouw op het politiebureau doodgeslagen en een zeventigjarige man het ziekenhuis ingeslagen. Ook de bijbelverspreiding lijdt zwaar onder de verscherpte controle. Sinds september zijn minstens vier geheime drukpersen waarop bijbels en christelijk materiaal gedrukt werden, opgerold.
(Open Doors)

Egypte houdt christen vast
Een Egyptische christen, die zonder enige vorm van proces al anderhalf jaar gevangen zit, is als gevolg van martelingen en gebrek aan medische verzorging aan één oog blind geworden. Samir Tawfik (28) werd in juni 2002 gearresteerd omdat hij ervan verdacht werd een moslimmeisje te willen trouwen en haar tot het christendom te bekeren. Na verhoor werd hij vrijgelaten, maar in maart 2003 is hij opnieuw opgepakt. Volgens zijn moeder zou hij een protestantse voorganger, die werkt onder moslimbekeerlingen, hebben moeten bespioneren. Tawfik weigerde dat en daarom zou hij opnieuw gearresteerd zijn.
Hij heeft geen bijbel. Die heeft de politie van hem afgenomen en voor z’n ogen in stukken gescheurd. Hoewel Egypte officieel vrijheid van godsdienst kent, wordt er fel opgetreden tegen bekeringsactiviteiten van christenen.
(Compass Direct / Open Doors)

Moslims vallen evangelisten aan
Tien zwaar bewapende moslims hebben op 23 november een groep evangelisten van New Life For All aangevallen tijdens een openluchtsamenkomst in Dutse, de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Jigawa. Volgens de politie ontstond er een verwarde vechtpartij omdat de omstanders de evangelisten beschermden. Twee mensen kwamen om het leven, van wie er een tot de aanvallers behoorde. Er waren twintig gewonden. De politie heeft de orde hersteld en tien miltante moslims gearresteerd. Jigawa is een van de deelstaten waar in 2000 de sjaria is ingevoerd.
(Compass Direct)

Atheïsme afgezworen
De Britse filosoof Antony Flew (81), die niet in het bestaan van God geloofde, is van gedachten veranderd. Het bestaan van een superintelligentie lijkt hem de enige goede verklaring van de oorsprong van leven en de complexiteit van de natuur, stelt Flew.
Bron: ND