Angst

Peter de Haan • 85 - 2009 • Uitgave: 24
De afgelopen maanden is de Mexicaanse griep veel in het nieuws. In het begin werden sommigen wat angstig voor de wereldwijde pandemie die zou komen. Inmiddels horen we berichten dat er mensen aan deze griepvariant overlijden en komt er weer iets van die angst terug. Gelukkig is er inmiddels een medicijn. Gelukkig? Dat ligt er aan wie je het vraagt. Ook rondom de prik tegen deze griep heerst veel angst. Is het wel veilig, is het wel nodig?
Er wordt de mensen heel wat angst aangepraat. Of dat nu angst voor de islam is, aangewakkerd door Geert Wilders, of voor ‘fundamentalistische christenen’ die homo’s overal willen weren, waarbij Pechtold de meute voorgaat. Maar leven we hier nou echt in angst? Dan bedoel ik dus buiten de angst die ons wordt aangepraat. Wanneer ik berichten lees dat er weer een raket vanuit Libanon op Israël is afgevuurd, of foto’s zie van Sderot, een Israëlisch stadje vlak naast de Gazastrook, dan kan ik me iets voorstellen van een leven in angst. Feike ter Velde laat zien dat die angst terecht is door uit het handvest van Hezbollah te citeren.
Recent is er ook een nieuwe film in de bioscoop, 2012. Al enkele jaren doen er op internet verhalen de rondte over dit jaartal, omdat op 21 december 2012 de Maya-kalender aan het einde van haar cyclus is. Deze film toont een en al rampen die de wereld dan overkomen. Weer wordt er angst gezaaid. Klinkt er dan geen hoop meer? Gelukkig wel. Verlossing is een feit voor een ieder die gelooft, schrijft Oscar Lohuis. Verlossing van zonde, maar ook van angst.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht