Babel opbouwen en Jeruzalem prijsgeven

• 79 - 2003/04 • Uitgave: 2
In de hele wereld wordt gehoord dat, nu Saddam Hoessein aan zijn einde is gekomen, omdat hij zich niet hield aan de resoluties van de Verenigde Naties, nu ook Israël dient te worden aangepakt. Na de Zesdaagse oorlog van 1967 liggen er resoluties, die van Israël eisen dat het "bezette gebieden" teruggeeft aan de Arabieren. Er staat niet "alle toen veroverde gebieden", er staat ook niet in "de bezette gebieden". Toen Israël een vredesverdrag sloot met Egypte heeft het de gehele Sinaï teruggegeven. Dat was al meer dan tachtig procent van alle veroverde gebieden. Gaza wilde Egypte voor geen goud hebben. Dus dat bleef bij Israël.
Syrië, dat niets aanbiedt aan Israël, eist onvoorwaardelijk de Golan terug. De Palestijnen eisen de gehele Westelijke Jordaanoever op en eisen de afbraak van alle Joodse ‘nederzettingen’ aldaar en in Gaza.

De Britse premier, Tony Blair, heeft zijn eigen Labourpartij toegezegd zich sterk te maken voor een oplossing van ‘de Palestijnse kwestie’. President George Bush beloofde met een ‘routeplan’ te komen om de kwestie op te lossen, teneinde de moslimwereld te winnen voor de oorlog tegen Saddam Hoessein. In het licht van de Arabische eisen zal die prijs hoog zijn. Babel zal worden opgebouwd met eigen Irakees oliegeld en met geld uit het Westen. Maar zal Israël worden prijsgegeven om het politieke gezicht van Bush en Blair te redden? De Verenigde Naties, waarin veel moslimlanden stevige invloed hebben, zullen de toon willen zetten. Dit alles belooft niet veel goeds voor Israël. Vooral omdat het Frankrijk van president Chirac – zo’n beetje de held van en de spreekbuis voor de moslimlanden geworden – hierin namens Europa de eerste trompet zal willen blazen. Voor Israël worden het spannende tijden.