Bevrijding

Peter de Haan • 85 - 2009 • Uitgave: 9
Het woord ‘vrijheid’ zal de komende dagen veel te horen zijn. Op 4 mei herdenken we hen die gesneuveld zijn bij het verdedigen van onze vrijheid. Een dag later is het bevrijdingsdag, dan wordt gevierd dat Nederland haar vrijheid weer terugkreeg. Op 6 mei is er de steeds kleiner wordende herdenking van de moord op Pim Fortuyn. Deze dag heeft daarna de ‘titel’ meegekregen van ‘dag van het vrije woord’.
Het is mooi dat we mogen zeggen wat we willen, zonder angst voor de geheime dienst, zoals broeders en zusters in Wit-Rusland. Hoe anders ook dan christenen ervaren in moslimlanden. Feike ter Velde beschrijft hoe de islam steeds breder voet aan de grond krijgt in Europa. Het doel van de moslims is het islamiseren van de hele wereld. Het gebruik van geweld (aanslagen) wordt te makkelijk afgedaan als iets van moslimextremisten.
Nu proberen christenen natuurlijk ook de wereld te ‘veroveren’. Het grote verschil is echter dat we een God hebben die persoonlijk contact met ons wil, het gaat om ons hart. Een hart kun je niet met geweld veroveren, je kunt niet iemand onder dwang bekeren. Henk Schouten geeft treffend het verschil aan tussen onze Here God en Allah. Allah is vooral willekeurig, onberekenbaar, terwijl God onze Vader wil zijn. We mogen weten dat we een kind van God mogen zijn. Oscar Lohuis beschrijft nog eens hoe bijzonder dat is en dat we steeds meer op de Here Jezus gaan lijken wanneer we Hem volgen. Dan mogen we leven in echte vrijheid, ons hart is niet meer gebonden. Een vrijheid die onze medechristenen in Wit-Rusland en Saoedi-Arabië ook kennen. Dan kan je leven niet meer stuk!

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht