Christelijke soldaat mishandeld

Peter de Haan • 81 - 2005/06 • Uitgave: 5
Een soldaat uit Nagornyj Karabach is begin april ernstig mishandeld omdat hij christelijke kalenders in zijn bezit had. Friedensstimme meldt dat het onduidelijk is waar de soldaat, Gagik Mirsojan, zich op dit moment bevindt en hoe het met hem gaat.
Mirsojan is lid van een niet-geregistreerde baptistengemeente in Nagornyj Karabach, een etnisch Armeense enclave in Azerbeidzjan. Mirsojan vertelde gemeenteleden dat de legerleiding hem vervolgde omdat hij in het bezit was van enkele christelijke kalenders. De officier van justitie dreigt met een gevangenisstraf van twee jaren. De gemeenteleden zagen dat het gezicht van hun gemeentelid de sporen droeg van mishandeling. Na afloop van het korte gesprek werd Mirsojan weggevoerd. Zijn familie en gemeenteleden weten op dit moment niet waar hij zich bevindt.

In december werd de jonge christen ook al mishandeld. Dit gebeurde toen door een orthodoxe priester, omdat Mirsojan weigerde de militaire eed te zweren. Mirsojan is daarna overgeplaatst naar een andere legereenheid.