DABAR op de camping

Bastiaan en Adriëlle Schouten • 79 - 2003/04 • Uitgave: 6/7
Half acht. De wekker loopt af en je wordt wakker met het gevoel dat je de hele nacht geen oog dicht hebt gedaan. Vijf minuten later hoor je een paar teamleden naar de douche lopen. Je bedenkt dat het nu toch echt tijd is om er uit te gaan. Samen met de rest van het team loop je naar het washok. Om acht uur verorber je je ontbijtje, en na je corvee gedaan te hebben is het om negen uur tijd voor een half uur stille tijd. Met de nadruk op ‘stil’. Zo stil als het dan is bij de caravans, zal het de rest van de dag niet meer worden!
Misschien vraagt u zich af wat dit ogenschijnlijke vakantieverslag u aangaat. We vragen u om toch door te lezen, want we nemen u mee naar een camping waar een DABAR-team twee weken lang aan de slag is met het verkondigen van het evangelie.

DABAR betekent zowel woord als daad. Zelf hebben wij twee zomers het voorrecht gehad om lid te zijn van een DABAR-team, en ook de komende zomer hopen we weer twee weken aan de slag te gaan op camping De Zandkuil in Heerde. Graag vertellen we u wat we zoal doen in de tijd die we aanwezig zijn op de camping, en wat ons drijft om dit werk te doen.
Het is inmiddels half tien. Hoog tijd om de kantine van de camping om te bouwen voor de kinderclub. Om tien uur staan er (in het hoogseizoen) minstens zestig kinderen te dringen om naar binnen te gaan. Samen zingen we christelijke kinderliedjes en luisteren we naar een bijbelverhaal dat door een van de negen teamleden wordt verteld. Ook Freddy (een grote handpop) is elke dag van de partij en vertelt wat hij heeft meegemaakt. Dan krijgen de kinderen drinken en maken ze een werkje dat gaat over het verhaal dat ze zojuist gehoord hebben.
Na de kinderen zijn de tieners (10-14 jaar) en jongeren (14+) aan de beurt. Voor hen zijn er twee programma’s, die passen bij hun leeftijd.
Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals: muziek, de dood, vriendschap en relaties. Ook is er tijd voor spelletjes en ontspanning. Op deze manier proberen we met de tieners en jongeren in gesprek te komen, zodat we hen iets kunnen vertellen over het geloof. We merken dat ze zelf vaak ook nadenken over God en over zichzelf.
Tijdens de jongerenprogramma’s bereiden twee teamleden een warm potje voor tussen de middag. Na het eten houden we met het team een bijbelstudie en zingen we met elkaar. Dan is het om drie uur weer tijd voor de kinderen. Elke middag organiseren we weer wat anders: een waterspektakel, een survival-tocht, vossenjacht, een zeskamp, een voetbaltoernooi, enz. Na de boterham staat steevast de poppenshow op het programma; voor de allerkleinsten doen we ons best om een boeiend poppenkastverhaal te bedenken. Dit vaak tot groot plezier van zowel de kinderen als de ouders….
Het avondprogramma begint om acht uur. Dit programma is meestal bedoeld voor de oudere jongeren en volwassenen. Men laat zien hoe creatief of sportief men is. Op vrijdagavond is er een gezellige afsluiting van de week.
De dag is nog niet om, want om tien uur is iedereen welkom in de Witte Tent voor de avondsluiting. We zingen met elkaar enkele liederen uit de bundel Opwekking en één van de teamleden leest een bijbelgedeelte voor. Daarna legt hij of zij dit bijbelgedeelte uit, en trekt de link naar ons leven. Wat doen we in de praktijk met dit onderwerp?
Na de avondsluiting evalueren we als team de dag en sluiten we af met kringgebed. Dan is het om één uur de hoogste tijd om het bed weer op te zoeken.
Door op deze manier twee weken bezig te zijn op de camping, hebben we tal van mogelijkheden om het evangelie uit te dragen aan de campinggasten. Er ontstaan regelmatig goede gesprekken tussen (één van) ons en de mensen op de camping. Met volwassenen voeren we vooral na de avondsluiting vaak gesprekken over het geloof. Met de kinderen, tieners en jongeren zijn we ’s ochtends in gesprek over wie Jezus voor hen wil zijn. Bovendien worden de kerkdienst en de sing-inn op zondag altijd goed bezocht.
We ervaren heel sterk Gods leiding en zegen over het werk dat we doen op de camping. Zo hebben we bijvoorbeeld een goede band opgebouwd met een echtpaar dat niet gelooft, maar wel iedere avond naar de avondsluiting kwam. Ook hebben we aan twee meisjes van 9 jaar een kinderbijbel kunnen geven. Ze waren er erg blij mee!
Natuurlijk kunnen we dit werk niet zonder Gods hulp. Daarom vragen we uw gebed voor alle jongeren die dit jaar DABAR-werk gaan doen op welke camping in Nederland dan ook. We bidden ook of God de harten van de campinggasten wil openen, zodat ze zullen gaan nadenken over wie God is. En zodat ze zullen ontdekken wat wij ook allen ontdekt hebben: dat Jezus onze Redder en Heiland is! Bidt u mee?

Bastiaan en Adriëlle Schouten