De Heilige Geest is de Trooster

evg. Aart Haverkamp • 89 - 2013 • Uitgave: 10
In dit artikel ziet u tal van vertroostende puntgedichten staan, die gemaakt zijn door zr. Jannie de Paauw. Als haar gezondheid het toelaat, zit ze elke zondagmorgen in de kapel van Het Brandpunt. In haar rolstoel gezeten volgt ze met een blij gezicht de dienst, genietend van Gods Woord, het enthousiaste zingen en de muzikale begeleiding. Terwijl ze lichamelijk gezien steeds meer inlevert, is ze voor velen tot een rijke zegen. Door Gods genade maakt ze prachtige gedichten, waarin ze kernachtig en puntig verwoordt hoe God haar en ons troost met Zijn liefde. Net als Paulus, die mensen troostte met de troost, waarmee God hem had getroost. Het is de moeite meer dan waard om haar website eens te bezoeken: http://famdepaauw2.wordpress.com.

Door de Vader gezonden
Omdat de Here Jezus zelf altijd met innerlijke ontferming bewogen was in Zijn ontmoeting met mensen, is Hij Zich bewust dat Zijn mededeling dat Hij de Zijnen gaat verlaten diepe gevoelens bij hen zal losmaken. Daarom was Hij Zijn mededeling begonnen met: ‘Uw hart worde niet ontroerd!’ Diezelfde bewogenheid klinkt ook door in Johannes 14:16 als Hij zegt: ‘En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn.’
Het Griekse woord dat in deze zin vertaald is met ‘andere’ is ‘allos’ en betekent ‘andere van eenzelfde type’. De Trooster die de Here dus hier belooft, is van dezelfde gezegende Bron. Net zoals de Here gezonden werd door de Vader, zo is ook de Trooster, de Heilige Geest, door de Vader gezonden.

Blijvende Troost
Dat gebed is niet tegen dovemans oren gezegd, maar tegen de Vader, Die door Paulus de God van alle vertroosting wordt genoemd. Het is daarnaast zeer opvallend dat de Here Jezus in Johannes 13 t/m 17 niet Zijn ophanden zijnde lijden op de voorgrond stelt. De Here Jezus was een Trooster voor de discipelen. In deze vijf hoofdstukken lezen we meerdere keren dat de Here Jezus ingaat op het verdriet van de discipelen. Kijk maar eens aandachtig naar de volgende teksten: ‘Uw hart worde niet ontroerd’ (14:1); ‘Mijn vrede geef ik u, … uw hart worde niet ontroerd’ (14:27); ‘dit heb ik tot u gesproken opdat mijn blijdschap in u zij’ (15:11); ‘Nu ga ik heen tot Hem die mij gezonden heeft, … heeft droefheid uw hart vervuld’ (16:5-6); ‘Gij zult schreien en weeklagen,… maar uw droefheid zal tot blijdschap worden’ (16:20). Jezus geeft daar allerlei woorden van troost bij.
De Heilige Geest zal deze troost van de Here Jezus nu gaan voortzetten. Het mooie daarbij is dat de Heilige Geest niet komt om ook na drie jaar weer weg te gaan, maar Hij blijft bij ons en in ons voor altijd. Al de jaren van ons leven. Hij - de andere Trooster - geeft het niet op met ons. Ook niet als wij Hem of onszelf teleurstellen. Het woord dat in de grondtekst voor ‘Trooster’ wordt gebruikt, duidt op iemand die geroepen is tot verdedigen, ondersteunen, adviseren, helpen of troosten.

Geest der waarheid
Hebben we zo Iemand nodig? Een Trooster in deze wereld van verdriet. Iemand die in staat is ons te verdedigen, te steunen, te adviseren en te helpen in het strijdperk van dit leven? Laten we maar eerlijk zijn. Die Trooster hebben we dagelijks nodig in ons leven. Dat blijkt ook overduidelijk uit het feit dat aan de naam ‘Trooster’, door de Here zelf nog iets wordt toegevoegd. Iets wat Zijn doel nader omschrijft. Jezus zegt: ‘Ik zal u een andere Trooster geven, de Geest der waarheid!’
De naam ‘Trooster’ zegt ons iets over Zijn werk; maar Zijn naam ‘Geest der waarheid’, beschrijft Zijn wezen. Alles wat Hij doet in en voor de mens als ‘Trooster’, moet Hij daarom doen in overeenstemming met zijn hoedanigheid als ‘Geest der waarheid’. Met andere woorden: wanneer een gelovige Hem te hulp roept ter verdediging, tot steun, raad, hulp of troost, dan kan Hij dit alleen maar doen als ‘de Geest der waarheid’. Dat wil zeggen: in overeenstemming dus met de Waarheid. Het is goed om de nadruk te leggen op het wezenlijk karakter van de Geest van God, als de Geest der waarheid, nu we leven in een tijd waarin we geneigd zijn alleen aan Hem te denken als de Geest van kracht of van liefde.

Kracht voor vandaag
De troost die de Geest der waarheid ons biedt, speelt zich af tussen de twee polen: geborgenheid en uitzicht. Als wij, mensen, in een crisis terecht komen, hebben we meer dan anders vooral behoefte aan geborgenheid. Dan heb je iemand nodig die borg voor je wil staan. Iemand die je veiligheid en zekerheid geeft. Laat de Bijbel ons niet vooral zien dat we van ons geloof een zijnswijze moeten maken, want als één lid lijdt lijden toch alle leden mee?
Bijbelse troost is altijd geborgenheid. In Jesaja 66:13a lezen we dat God zegt: ‘Zoals iemands moeder hem troost, zo zal Ik u troosten.’ Anders gezegd: je mag voor troostende geborgenheid als een kind bij de Vader op schoot gaan zitten om gekoesterd te worden. Om Hem in alle eenvoud te zeggen waar het leven je pijn doet. Zo had ook de Here Jezus een luisterend oor voor een ieder die met nood naar Hem toe kwam. Sterker nog: Hij nodigde iedereen die vermoeid en belast was uit om tot Hem te komen. De Heilige Geest gaat nu de plaatsvervanger worden van de Here Jezus om – ja u leest het goed – in eeuwigheid bij u en in u te zijn. Deze woorden bieden ons als gelovigen een geweldig perspectief, want troost ligt ook altijd binnen het bereiken van die andere pool: uitzicht. Zingen we daarom niet over Gods kracht voor vandaag en blijde hoop voor de toekomst?

Troosten
Bent u in Gods naam en kracht bereid om uw medebroeder of -zuster te troosten door hem of haar geborgenheid en uitzicht te bieden. Toen mijn vrouw overleden was, kwam David – een jongetje van acht jaar – bij mij aan huis. Met zijn moeder bezoekt hij wekelijks de Maranatha-samenkomsten in Ermelo. Hij kwam met een boodschap: ‘Meneer Aart, als u verdrietig bent, dan moet u mij bellen, want dan kom ik u troosten.’ Al meer dan een jaar komt hij regelmatig vragen hoe het met me gaat.
Moeten we als volwassenen ook in dat opzicht niet worden als een kind en onze medemens waar mogelijk troosten met de troost waarmee we zelf getroost zijn? Een luisterend oor bieden is toch wel het minste wat we kunnen bieden?

Evg. Aart Haverkamp


Gedichten

De Heilige Geest, de Trooster,
is bij ons elke dag.
Hij brengt je dicht bij Jezus,
waar je schuilen mag.


Als je geen Trooster hebt
bij moeite en verdriet,
neem dan de uitgestrekte hand
die Jezus biedt.


God weet van je tranen.
Hij kent al je pijn.
Geef het maar uit handen,
laat Hem Trooster zijn.


Wanneer de Heilige Geest, de Trooster,
is komen wonen in je hart,
dan laat Hij jou misschien
weer andere mensen zien,
die jij mag troosten in hun smart.