De Here met en in u!

Johan • 80 - 2004/05 • Uitgave: 2
De Here met en in u!

Het was op een sabbat namiddag dat ik naast opa Zvi Kalisher zat. We genoten van de kleinkinderen. Steeds weer kwamen zij een knuffel halen bij opa, saba in het Hebreeuws.
Al meer dan 25 jaar ken ik deze familie. Opeens dacht ik; het belangrijkste in ons leven is niet wat er met ons, maar wat er in ons gebeurt.
Toen Zvi een jonge jongen was, kwam hij als Pools ventje terecht in het Getto van Warschau. Dankzij zijn blonde haar en blauwe ogen wist hij te ontsnappen.
Uiteindelijk kwam hij terecht in Berlijn en marcheerde mee met de Hitlerjügend.
Na de oorlog reisde hij terug naar Warschau om zijn ouders te zoeken. Zijn ouders heeft hij nooit gevonden! Met een jeugdtransport kwam hij naar Israël. Hij voegde zich bij de Joodse ondergrondse en streed zij aan zij met Menachem Begin, tegen de Engelsen.
In die vreselijke tijd vond hij een Psalmboekje en las in Psalm 27:10;
"Al hebben mijn vader en moeder mij verlaten, toch neemt de Here mij aan". Hij vond voor altijd rust bij de Here Jezus. De ogen van de Here Jezus hebben hem zijn levenlang gadegeslagen.
Jarenlang maakte hij landmijnen onschadelijk en getuigde zonder angst voor de dood, met Gods Woord in zijn hand en hart, tegenover de religieuze Joden, dat Jezus Heer is van zijn leven.
Ja, Zvi is nu een heel speciale saba!
Niet wat er met u, maar wat er in u gebeurd is het allerbelangrijkste!

Johan!