Image

De kracht van woorden

Els ter Welle • 99 - 2023 • Uitgave: 2

‘Dood en leven zijn in de macht van de tong’ (Spreuken 18:21).

“Woorden kunnen goed of kwaad doen. Denk dus goed na voordat je iets zegt.” Zo vertaalt de Bijbel in Gewone Taal deze tekst. Maar moeten we dan altijd op eieren lopen en constant oppassen met onze woorden? Gaat dan de spontaniteit niet verloren?

Als we gewoon praten over allerlei gezellige dingen, kunnen we heerlijk babbelen zonder er al te veel bij na te denken. Maar als het gaat om dingen die er echt toedoen, als het om een meningsverschil gaat of als de ander zijn of haar hart bij u lucht en een reactie van u verwacht, ja dan! Dan moeten we alert zijn!  

Opbouwend voor de ander
We mogen dan tijdens zo’n gesprek twee dingen tegelijk doen: Horizontaal communiceren met de ander en verticaal communiceren met Boven. Ikzelf vraag dan vaak de bijstand van de Heilige Geest die ik zie als mijn Compagnon. Hij wil kracht geven om te getuigen staat er in Handelingen 1:8, maar Hij wil ons ook helpen om woorden te spreken die opbouwend zijn voor de ander.  

Nu moet u niet denken dat ik het altijd zo goed doe, zeker niet. Ik vergeet de ‘voorzichtigheid’ nog wel eens. Onlangs ben ik behoorlijk uit de bocht gevlogen. In een discussie over een kwetsbaar onderwerp waren we het flink oneens met elkaar. In de hitte van het gesprek reageerde ik toen veel te fel… Gelukkig waren het goede vrienden en hebben we het kunnen uitpraten.  

Maar wat hebben we het hard nodig om steeds opnieuw het gebed van Psalm 141 te bidden: ‘Here, zet een wacht voor mijn mond, behoed de deur van mijn lippen’ (vers 3). Ik maakte hierover het volgende gedichtje:    

WOORDEN
Woorden kunnen
Maken of breken
Strelen of steken
Veroordelen of vrijspreken
Pijnigen of plezieren
Verknoeien of versieren
Ontzetten of ontroeren
Helpen opstaan of vloeren
Verlossen of verslinden
Verwonden of verbinden
Ogen openen of verblinden  

WOORDEN
Dood en leven
Zijn in hun macht
Zet Heer een wacht
Voor mijn lippen
Dat niets dodelijks
Zal ontglippen  

De volgende keer zullen we zien dat woorden die we uitspreken ook een positief of negatief effect hebben op onszelf.  

Els ter Welle