De verlossing is een feit

ds. Oscar Lohuis • 85 - 2009 • Uitgave: 24
De verlossing is een feit

‘Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede met God door onze Here Jezus Christus’ (Rom. 5:1).

Eens hielp een vriend mij bij het vinden van een geschikte tweedehands auto. We kwamen een advertentie tegen met daarin de auto waar wij ongeveer naar op zoek waren. Mijn vriend nam contact op met de adverteerder en probeerde te onderhandelen. Dat lukte goed, de verkoper wilde behoorlijk in prijs dalen. Daardoor ging ik er aan twijfelen of die auto wel helemaal goed was. Ik dacht: als hij zo in prijs wil zakken is er misschien wel iets mis met die auto. Het maakte mij wat onzeker over de zaak.
Maar stelt u zich nou eens voor dat die auto prima in orde was. Dan hadden we dus aan de ene kant mijn persoonlijke gedachten en gevoelens over die auto. En aan de andere kant hadden we de werkelijke staat van die auto, die was perfect. Bij mij was onzekerheid, maar die onzekerheid was ongegrond, omdat er met die auto niets mis was. Dit is het verschil tussen wat wij met moeilijke woorden noemen het subjectieve en het objectieve. Het subjectieve is wat ik denk, voel en doe, het gaat over mijn persoonlijke beleving van iets. Het objectieve is hoe datgene waaraan ik denk, of waarover ik voel, in werkelijkheid is.
Nog een voorbeeld. Stelt u zich eens twee bruggen voor. Een brug is van steen, perfect gebouwd en goed onderhouden. Over die brug kunnen wel tien vrachtwagens tegelijk. Aan het begin van die brug staat een voetganger die zich afvraagt of die brug hem wel kan houden en of hij over die brug wel veilig aan de overkant kan komen. Hij staat daar met knikkende knieën en het zweet in zijn handen. De andere brug is een touwbrug waarvan de touwen al bijna helemaal zijn doorgerot. De plankjes tussenin zijn verrot en velen daarvan ontbreken. Deze touwbrug wordt door de wind heen en weer bewogen en het zal niet lang duren voordat die midden doorbreekt. Aan het begin van deze brug staat een voetganger die vol van vertrouwen en zelfverzekerdheid is. Hij twijfelt er geen moment aan dat die brug hem kan houden en hij zegt zonder enige angst in zijn toon: “Ik ga naar de overkant!” Wie van de twee bevindt zich in een betere positie? Het antwoord is duidelijk. De man die voor de goede brug staat.
Ik noem deze voorbeelden om aan te tonen dat wij er in onze persoonlijke beleving soms helemaal naast kunnen zitten. Bepalend voor de kwaliteit van de auto is niet hoe de koper daarover denkt of voelt, maar hoe de auto in werkelijkheid is. Bepalend voor de veiligheid van de voetganger is niet het gevoel van de voetganger over de brug, maar de kwaliteit van de brug zelf. De man voelde zich onzeker, maar stond wel bij de juiste brug. De andere man voelde zich zeker, maar stond bij de verkeerde brug. Bij de een waren de gevoelens valse onheilsprofeten, bij de ander waren de gevoelens valse heilsprofeten.
Zo is voor ons niet de kwaliteit van ons geloof en onze beleving bepalend, maar de kwaliteit van Degene op Wie wij vertrouwen. Er gaat een wereld voor je open als je gaat ontdekken dat de verlossing van de Here Jezus een feit is en dat de kwaliteit van de verlossing die Christus voor jou heeft volbracht niet afhangt van jouw beleving daarvan. Veel christenen gaan teveel uit van hun eigen ervaringen waardoor zij geen vaste grond onder de voeten vinden. Bijvoorbeeld als wij spreken over vrede met God. Hebt u vrede met God?
Misschien zegt u: soms heb ik vrede met God. Die avond na die prachtige dag waarop wij zo genoten hebben en we samen wandelden in de natuur en getuigen waren van een schitterende zonsondergang. Toen had ik vrede met God. Die dagen waarop ik goed presteer en veel bereik en mijzelf goed in de hand heb, dan heb ik vrede met God. Die dagen waarop in mij goed voel, gezond ben, lekker in mijn vel zit en rustig van binnen ben, dan heb ik vrede met God. Maar wat blijft er dan over van de vrede met God wanneer het regent en waait, als er weinig uit je komt, je jezelf hebt laten gaan en je je schuldig voelt over je gebrek aan heiligheid? Heb je dan geen vrede met God als je geen vrede in je hart ervaart?
Onze tekst zegt: Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede met God door onze Here Jezus Christus. Wij hebben vrede met God, dat is een feit, door de Here Jezus, of wij dat nou voelen en ervaren of niet. Het is belangrijk voor ons geloofsleven dat wij leren ons te richten op de objectieve feiten van Gods Woord. Misschien vraagt u zich af of God van u houdt. Hoe kunt u weten dat God van u houdt? Sommigen zeggen, ik zie dat God van mij houdt, omdat het goed met mij gaat, Hij zegent mij, ik ben gezond en ik ben gelukkig getrouwd. Maar ook dat is subjectieve beleving. Als u straks niet meer gezond bent, houdt God dan niet meer van u?
Veel beter is om uw geloof dat God van u houdt te baseren op Zijn Woord. Daarin zegt Hij namelijk dat Hij van u houdt en wat Hij zegt is objectief, dat is waar. Geloven is afzien van jezelf, niet meer vertrouwen op je eigen werken en je eigen beleving van de dingen en zien op Christus, die onze Verlosser is. De verlossing in Christus is een feit voor ieder die gelooft en uit die verlossing mogen wij leven, elk dag. De heilsfeiten alleen vormen de vaste grond onder onze voeten.

ds. Oscar Lohuis