De zevende koningin (boekbespreking)

Jan van Barneveld • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 4
Het grote geestelijke belang van de twee boeken van Willem Ouweneel 'De negende Koning' en het vervolg 'De zevende koningin' is het feit dat ze onthullend, helder en haarscherp laten zien welke gruwelijke demonische engelenmachten zich door de eeuwen heen genesteld hebben in de politieke en hoogkerkelijke structuren die in deze wereld hun heerschappij uitoefenen. Babylonische, Romeinse, Germaanse en vele andere goden en godinnen zijn niet anders dan de overheden, de machten en de 'wereldbeheersers van deze duisternis', die Paulus in Efeziërs 6:12 Willem noemt. De 'boze geesten in de hemelse gewesten' zijn nog springlevend en spelen hun rol in de wereldgeschiedenis tot in onze tijd. Telkens onder andere namen duiken die machten weer op.

Het eerste boek ging over mannelijke goden. Dit vrouwelijke vervolg begint met de eerste koningin, Sophia (de wijsheid). Daarna volgen Eva, Sion, de Oermoeder, de Madonna en vrouwe Mysterion (de grote hoer uit Openbaring 17). Let wel, dat al deze 'vrouwen niet worden beschreven als demonische machten. Ook de Bijbelse aspecten en juist die van Israël als 'Bruid' worden diepgaand besproken.

De lijnen naar onze tijd worden vanuit deze hemelse gewesten heel duidelijk: De 'Oermoeder' die door New Age weer tot leven wordt gewekt. Het is opvallend hoe ook 'Madonna' zich in onze tijd door de vele Mariaverschijningen intensief manifesteert.

De ondertitel van dit boek luidt: 'Het eeuwig vrouwelijke en de raad van God'. Een tweede, ook belangrijk aspect van dit boek is Ouweneel's analyse van het vrouwelijke in de geschiedenis van het jodendom en het christendom. De kerk heeft zich eeuwenlang schuldig gemaakt aan de verdrukking van de vrouw. Ouweneel zoekt opnieuw naar de Bijbelse plaats van de vrouw in de gemeente en in Gods heilsplan.

Een beetje overdonderend kwam op mij over de enorme kennis en geleerdheid die Ouweneel ook in dit boek etaleert. Het is heel boeiend Ouweneel en interessant de culturele, literaire en vooral musicologische zijpaden die hij bewandelt te volgen. Overal spelen die machten een rol! Maar voor een eenvoudige lezer, kan het snel van de grote lijnen afleiden. Ondanks het feit, dat deze boeken beslist geen ontspanningslectuur zijn, beveel ik ze van harte aan. Immers, wij leven in de tijd dat vrouwe Mysterion (de grote hoer) zich gaat openbaren en dat vrouwe Ecclesia (de Gemeente) zich klaar moet maken haar Heer te ontmoeten. Bovendien laat Ouweneel heel duidelijk zien dat onze strijd niet is tegen vlees en bloed maar tegen geweldige geestelijke machten in de hemelse gewesten en, wat meer is, dat Jezus Overwinnaar is, ook over deze machten!

Jan van Barneveld